Också vi har ett ansvar

Regeringen Fjärran från Alexander Dumas’ hjältar i Tre musketörer har vi nu i vår kommande regering tre ”ess” som skall återställa Finland till sitt forna Nokialand. Ett ”öppet och välkomnande” samhälle för den som flyr från krig och terror. Vi väntar på d`Artagnan? Tre ”ess” som skall lösa problemen med ekonomi, socialvård, familjevård, äldrevård, arbetslöshet, invandring med mera.
Problemen skall lösas med kompromisser sinsemellan eftersom partiernas valpropaganda så totalt skiljer sig från varandra. Här har vi vad som tycks två konspiratörer, Juha Sipilä och Timo Soini varav den senares partikamrater igen utmärkt sig. Och så en bedrövlig marionett, Alexander Stubb, som totalt vänt kappan efter vinden åtminstone i invandrarfrågor, därtill troligen pressad av den växande främlingsfientliga högerfalangen inom Samlingspartiet.
Med fruktansvärda scenarier och fakta framför ögonen av tusentals desperata och drunknande människor på flykt i Medelhavet, på väg mot vad de tror och hoppas en bättre framtid, går Finland in för en skärpt kontroll och en flyktingkvot som får en att skämmas. ”Vad berör det oss” var Soinis åsikt. Den kunde han ha behållit för sig själv men tyvärr är det inte så. Finland hör till EU än så länge och vi har förbundit oss och undertecknat alla avtal, också de som behandlar mänskliga rättigheter. Vi har ett ansvar som alla andra. Men det berör inte oss, som sagt.
Trots allt är jag glad över att SFP inte sitter med i denna minst sagt tvivelaktiga kommande regering. Oppositionen ser ut att bli stark. Hatten av för minister Carl Haglund.
Tack till Peter Elg för den utmärkta insändaren om invandring (HBL 21.5). Harry Bogomoloffs insändare i samma tidning är inte värd en kommentar.
Ulrica Johansson
Helsingfors