PKN har redan vunnit

Schlagerfestivalen Eurovision – denna ständigt välpolerade yta av underhållning, där varenda posé tycks vara inövad intill absurdum - får äntligen en käftsmäll av det vi människor kanske saknar mest (utan att nödvändigtvis veta om det) – det äkta – i vår photoshopblänkande verklighet. Att punkbandet Pertti Kurikan Nimipäivät får åka i väg till Eurovision Song Contest-finalen i Wien är ett tidens tecken på att vi plötsligt hellre tar till oss det äkta, oputsade och ärliga - än effektsökeriet i dagens utstuderade underhållningscirkus.
Det här den bästa nyheten på länge. Att vi i Finland har lagt vår röst för ett band bestående av funktionshindrade killar som fullkomligt sliter undan ridån av illusioner är redan en storvinst i sig själv.

Att vi med all sannolikhet kommer vara värdar för nästa års Eurovisionspektakel är jag helt övertygad om. Egentligen spelar det ingen roll, för PKN har redan vunnit och visar vägen till någonting annat, som är så mycket större än den låtsasvärld som blinkar nonstop på tv-skärmarna.

Nicklas Smith
Poet, journalist, Helsingfors