Protokoll tolkades fel

Bensows barnhem HBL:s rapportering (3.2) ger anledning till följande tillrättaläggande. Vid sitt möte den 19 maj 2010 behandlade det av styrelsen i Stiftelsen Bensows barnhem tillsatta arbetsutskott den granskningsrapport om eventuella fukt- och mögelskador i daghemmen Stora och Lilla Lyan samt barnhemmet som beställts av Tofte Yhtiöt. Rapporten gav indikationer om förekomst av fuktskador i hemmen. Slutsatsen var dock att i hemmen inte förekom fuktskador i sådan mängd att dessa var hälsovådliga för fullvuxna eller barn.
I hänseende till detta beslöt arbetsutskottet att inte beställa en sanering av hemmen av Tofte Yhtiöt. En bidragande orsak till beslutet var de av bolaget uppgivna kostnaderna för arbetet som upplevdes vara kraftigt överdimensionerade. Befogenheten att falla dylika beslut baserade sig på styrelsens beslut om delegering.
I samband med beslutet beslöts även att jordområdena kring daghemmen skulle grävas upp och sanering av dem ske, att konstaterade vattenläckage i fönsterbågarna i barnhemmet skulle åtgärdas samt att torkning av källarutrymmena genomförs. Dessa arbeten utfördes, i huvudsak under sommaren 2010.
De ansvariga föreståndarna för barn- och daghem samt personal fick ta del av fuktgranskningen och föreståndarna skulle informera barnens föräldrar.
Några mögelproblem existerade allstå inte 2010 och stiftelsen har då vidtagit åtgärder för att eliminera de i granskningen indikerade fuktproblemen. Behov för att ytterligare behandla ärendet i stiftelsens styrelse förelåg därför inte heller.
HBL hänvisar i sin rapportering till MOT:s senaste program (TV1) om Bensow, i vilket Magnus Berglund genom att uppvisa ett protokoll från 2010 hävdar att beslut fattats i Bensows styrelse om att inte åtgärda mögelproblem i stiftelsens daghem. Påståendet måste på basen av det ovanstående anses vara grundlöst och direkt felaktigt. Det är synnerligen beklagligt att Berglund inte kunnat tolka protokollet rätt och på grund därav nu förorsakar Bensows stiftelse skada.
Ralf Blomqvist
Vicehäradshövding
Styrelseordförande vid Bensows barnhem 2009–2010