Storstadsprägel efterlyses till huvudstadsregionen

Helsingfors, Esbo och Vanda. Om vi vill bygga en sevärd, mysig, cool och bra huvudstad, med region, kan vi bara inte fortsätta som nu. Det enda man bygger i dag är glesa (i världsperspektiv) bostadsområden och utspridda köpcentrum. Jag kallar det inte stad, och jag är inte den enda.

Se på städer som Paris och London. Säg inte att man inte kan jämföra dessa, det går, om vi någon gång kunde lära oss att tro på oss själva i detta land. Stadsstrukturen där är helt annorlunda. Man har byggt ut städerna på samma sätt som Helsingfors kärna är uppbyggd. Det är stad, och det borde vi börja med här igen. Nu koncentreras allt liv till enformiga köpcentrum (med samma kedjor) och då de stänger klockan nio är allting dött. Det här är inte vad man kan kalla en sevärd och växande metropol! Mellan köpcentrumen finns bara skog, vägar och utspridda, tysta och glesa bostadsområden.

Jag vill uppmuntra Helsingfors, Esbo och Vanda att börja bygga en stad som har liv, sevärdheter och stadskänsla. I dag tycks man tro att alla vill bo "tyst i skogen", men så är det inte. Många saknar stadskänslan och flyttar därför bort.

Vad huvudstadsregionen behöver är täta bostadsområden, som Helsingfors stadskärna, med ordentliga kvarter (inte slingriga vägar genom "skogen" som leder till hus här och där) och gator (inte vägar). Flera livliga gator som är fyllda av unika restauranger, butiker, hotell, museer, bostäder, kontor och annat som ger liv åt en stad. Däremellan kan det finnas tysta bostadsområden, men de kan ändå vara tättbebyggda, urbana och varierande.

Det att man låter de stora kedjorna ta över handeln längs ringlederna och i köpcentrumen totalförstör hela stadskänslan och stadsbilden. Det är ingenting sevärt i det och variationen, möjligheterna (för privatföretagare) och urbaniteten försvinner. Det blir bara en stad där man tar bilen dit man ska handla och sedan hem. Det blir inget London, ingenting dit människor vill komma, där det finns oändlig variation och saker att se och göra, ändå kombinerat med natur.

Att man i dagens läge är så negativ till så kallade skrytbyggen kan jag inte förstå. Varje gång ett unikt projekt tas upp röstas det ner. Vi ska inte jaga i väg de här byggena, det har man inte gjort i de städer dit många av oss i dag gärna reser. Tänk om medborgarna kunde protestera lika mycket varje gång man ska bygga ett enformigt köpcentrum, som man gjorde då det unika och värdefulla Guggenheimmuseet röstades ner.

Ta Esbos och Vandas turistsidor som exempel där det enda man ser är natur. Den enda egentliga sevärdheten i Esbo är Noux nationalpark (har staden verkligen 250 000 invånare?) och då man skriver in Vanda på Google är det flygplatsen och Dickursby tornhus som dyker upp.

Att man bygger nya köpcentrum på varje metrostation och "utvecklar" Esbo och Vanda från olika mindre centrum är inte hållbart för en stad som ska se ut och kännas som en stad. Vi kan bättre. Vi behöver flera metrostationer som man smiter ner i direkt från gatan i ett livligt kvarter. Låt oss inspireras av stora städer i världen. Vi bör skaffa oss bättre självförtroende och bygga en ordentlig huvudstad, en möjligheternas stad där alla kan trivas, även de urbana älskarna. Tänk inte att andra gör det, ta tag i ämnet och gör det själv!

Lucas Luque Lindelöf,
Grankulla