Kritiken avtar knappast

Som en följd av tillkännagivandet av fusionen mellan förlagen Söderströms och Schildts, som skedde en dryg vecka efter att det finska författarförbundets stora inkomstutredning över de finländska författarnas ekonomiska och sociala situation offentliggjordes, kan det vara på sin plats att klargöra några saker kring författarkårens grundvillkor.

Författarens medianinkomst från sitt författarskap är 2 000 euro per år. Vi, och jag talar nu hela tiden om alla finländska författare, har tillsvidare haft ett hyfsat fungerande stipendiesystem, ett till omfånget helt otillräckligt pensionssystem med så kallade extra konstnärspensioner som en författare i rätt ålder kan beviljas, och ett nytt system (från 2009) där stipendierna för konstnärer har gjorts pensionsförsäkringsgilla. Det konkreta utfallet av reformen blir dock inte aktuellt förrän om flera decennier. Detta är med andra ord en bransch där de grundläggande överlevnadsvillkoren är på gränsen till omänskligt hårda.

För professionellt arbetande författare är det följaktligen livsviktigt att de förlag som finns fungerar som professionella samarbetspartner.

I vårt regeringsprogram poängteras att de konstnärliga branscherna är av stor betydelse, även rent nationalekonomiskt, och att de skall stödas. Författarförbundets undersökning visar att det finns en skriande diskrepans mellan den programmatiska tanken och konkret handling vad gäller förståelsen för konstnärernas villkor.

Den finlandssvenska förlagsfusionen är ett fullbordat faktum i en beslutsprocess som gott kan kritiseras, även i hårda ordalag. Den kritiska granskningen avtar knappast i första taget. För att författarnas arbetsvillkor inte skall försämras ytterligare är det dock av största betydelse att samarbetet även med ett nytt förlag fungerar professionellt och på en sakligt riktig grund.

Mikaela Strömberg,
Ordförande
Finlands svenska författareförening rf