Närdemokrati behöver bättre kommunallag

Vi har en demokratisk ekvation som inte går ihop. Den representativa demokratin har under en lång följd av år långsamt eroderat. Mindre intresse för partipolitik, mindre tro på att man kan påverka, lägre valdeltagande och så vidare. Det senaste valet bröt trenden en aning men risken är stor att en regnbågsregering inte i längden känns som en seger för demokratin, hur välmotiverad den än är. Risken är att det politiska intresset kommer att minska ännu snabbare.

Det politiska engagemanget minskar inte bara i Finland, men vi har en av de snabbaste nedgångarna. Vi måste alltså söka inhemska lösningar.

I detta klimat av minskat politiskt intresse genomför vi KSSR-processen, den kommande regeringen med kanske större beslutsamhet än den förra. Beslutsfattandet förs därmed längre bort och kommunerna blir allt mer heterogena, ”medeltalsbeslut” sitter allt sämre för allt fler.

Demokrati är konkretare och i många fall mer levande på lokal nivå, medborgarna har större chanser att se en koppling mellan politiskt engagemang och förändring.

De flesta partier verkar vara överens om att närdemokratin bör stärkas. Justitieministeriet har också många goda initiativ på gång, liksom kommunförbundet.

Det finns dock också ett motstånd mot verkliga reformer som skulle medföra att medborgarna fick inflytande på riktigt. Risken är att resultatet när man nu börjar reformera kommunallagen blir vackra formuleringar om hörande men att beslutsfattandet förblir vid det gamla. Dylikt kommer inte att lösa några problem, på sin höjd kan man för en tid skapa en positiv känsla som vänds i besvikelse när man märker att fast man ”hörs” så är det ingen som lyssnar.

Redan i dag ger kommunallagen möjligheter för medborgarinflytande – om kommunfullmäktige vill. Men det vill de inte alltid. Det har man nu senast i Österby kunnat märka när Vörå kört över en klar lokal folkvilja med hjälp av pinsamt svaga argument. Situationen hjälps inte upp av att Finansministeriet anser sig mer eller mindre tvunget att följa kommunernas åsikt.

Vi måste få en bättre kommunallag för att få närdemokrati på riktigt!

Peter Backa, Pensala