Allt grönt är inte lika skönt som förr
Att äta grönsaker blir allt populärare, men det är stora skillnader på vilka sorter man äter. Dagens grönsaker är inte lika nyttiga som förr, framgår ur en granskning Sveriges Radio låtit göra.
Det är skillnad på tomat och tomat – det fick grönsaksodlaren Susanne Andersson i Halland erfara när hon lät forskara granska innehållet av nyttiga ämnen i hennes tomater.
Bland de olika tomatsorterna hittades stora skillnader i hur mycket så kallade fytokemikalier de innehåller. Fytokemikalier hör till de ämnen som finns i grönsaker som håller oss friska och som skyddar från cancer.
Tomatens fytokemikalie heter lykopen och är ett av de mest kraftfulla hälsoämnena. Men det gäller att välja rätt i grönsakshyllan, skriver SR.se.
Anderssons storsäljare, de stora runda tomaterna som håller transport väl, hör till dem som innehåller minst hälsosamma ämnen.
– Inom växtförädling har man ju inte tittat så mycket på näringsinnehåll, ofta går det kring avkastning och hållbarhet ... i stället för näringsinnehåll, säger Irene Mattison som är nutritionist på Livsmedelsverket till Ekots Granskning.
Grönsaksindustrin har fäst fokus vid att få fram snabbväxande grönsaker som ger en stor skörd. Samtidigt har en stor del av de hälsosamma aspekterna gått förlorade. Ekots granskning visar att små tomater med kraftig färg oftare innehåller högre halter lykopen.
Effektivitetstänket drabbar inte bara tomater. De flesta storsäljande grönsakssorter innehåller mindre fytokemikalier än tidigare.
Susanne Andersson odlar sorter som innehåller mer lykopen – men de ger mindre skörd och är därför dyrare.
Sharon MacGregor, marknadschef på företaget Monsanto som är en av världens största växtförädlare, medger att näringsinnehållet i moderna grönsaker lider när de ska produceras så snabbt och kostnadseffektivt som möjligt.
– Om en planta är särskilt näringsrik så kanske det kan innebära att den samtidigt har sämre avkastning och vara svårare att hantera.