Uppsägningar inför vårens intagningar – personalen oroad på HU
Den administrativa personalen vid Helsingfors universitet kommer att krympa kraftigt på våren, då det blir intagningstider och läsårsplanering. Det är en tidpunkt då mycket är på hälft, kommenterar personalen.
Personalen vid Helsingfors universitet informerades på onsdagen om hur minskningarna i personalen framskrider.
Först ut är den administrativa personalen, som ska krympa med en tredjedel, utöver de naturliga avgångar som redan skett. Omkring 400 ska bort, och 800 blir kvar.
Hur besluten omfattar undervisnings- och forskningspersonalen klarnar om ett par veckor. Universitetet informerar om det den 27 januari.
Enligt Helsingfors universitet är målet att avskaffa överlappningar. För närvarande består Helsingfors universitets förvaltning av över 50 separata enheter. Det är inte ännu klart i vilken mån funktioner eventuellt läggs ut som köptjänster.
Informationsmötet för personalen på onsdagen väckte frågor, inte minst om hur tidpunkten påverkar verksamheten.
Uppsägningarna inleds i februari, och den nya organisationen ska vara på plats i början av maj.
– De som planerar undervisningen är oroade för att det just då blir intagningstider och hela den rumban, säger Elisa Hyytiäinen, personalkoordinator och ordförande för personalföreningen vid Helsingfors universitet.
Ska söka sina jobb
Oro bland personalen väcker också det faktum att var och en av de anställda ska anmäla sitt intresse för de olika positioner som blir kvar i den nya organisationen.
– Det är många som frågar om man då kan hamna i en situation där man blir utan jobb om man råkar anmäla sitt intresse för vissa tjänster och väljer "fel", säger Hyytiäinen.
Den 12 februari kommer chefstjänsterna att tillsättas och den 18 mars ska resten av den administrativa personalen få veta var de landar eller om de är utan jobb. Rätten att ansöka om de fasta tjänsterna gäller bara dem som är fast anställda.
– Om de här uppsägningarna hade skett någonstans inom industrin i samma omfattning, så skulle arbetsministern redan ha varit på plats, säger Hyytiäinen.
Sämre service på svenska
Olika besparingar har redan skett, eftersom det inte anställts personal till luckor som uppstått då en del gått i pension eller slutat.
I fortsättningen drabbas till exempel den svenskspråkiga kundbetjäningen vid universitetets it-service, och i fortsättningen kan hjälp garanteras bara på finska och engelska, med anledning av personalbristen. It-service på svenska finns bara i de skriftliga manualerna.