Köttförsäljare kräver skärpning
Företagarna bakom Reinin Liha i Hagnäs hall är upprörda över upprepade avslöjanden om hur djuren inom köttproduktionen behandlas. Myndigheterna bör utreda hur omfattande våldet mot djuren är och senare följa upp att problemen har åtgärdats.
Företagarna bakom Reinin Liha, Pirjo Passinen, Irmeli Söderman och Kjell Söderman, är alla berörda av de senaste avslöjandena om hur djur i köttproduktionen behandlas.
– Både som köttföretagare och som privatperson anser jag att myndigheterna borde se till att djurskyddslagen följs och att djuren behandlas på ett sakligt sätt. Det här är någonting man borde kunna lita på att är i sin ordning, utan att det regelbundet avslöjas oegentligheter, säger Pirjo Passinen, ansvarig för företagets köttförsäljning i Hagnäs hall.
Hon säger att köttföretagarna inte blir härdade av att varje dag ha med döda djur att göra.
– Det är viktigt för oss alla att allt går etiskt rätt till. Visst är konsumenten intresserad av djurens välbefinnande, men vi har märkt att de senaste årens recession har påverkat konsumentens intresse i en annan riktning. Det som, i första hand, styr inköpsbesluten är priset. Tillsvidare har konsumenten en stark tilltro till att det inhemska köttet har producerats enligt rådande lagstiftning, säger Passinen.
Kjell Söderman, som är ansvarig för anskaffningen av kött och dess kvalitet, säger att kunder rätt ofta ringer och frågar från vilka slakterier Reinin Liha tar sitt kött. Konsumenten är intresserad av ursprunget. Han säger att de på företagsnivå ser en viss nedgång i köttinköpen då det publicerats material om skandaler inom köttproduktionen. Men efterfrågan stabiliserar sig snabbt igen. Å andra sidan säljer Reinin Liha mycket ekologiskt kött. Konsumenten kan övergå till att köpa ekologiskt kött i förhoppningen att övergreppen mot djuren är färre inom den produktionskedjan.
– Det mesta av vårt kött kommer från större slakterier. De här stora slakterierna har en veterinär hela tiden på plats för att garantera djurens rättigheter. De små slakterierna borde kontrolleras med stickprov, anser Kjell Söderman.
Pirjo Passinen säger att de förväntar sig att myndigheterna går till grunden i att utreda hur omfattande våld mot djur är i slakterierna och i produktionen.
– Men det räcker inte med det här. Jag anser att livsmedelssäkerhetsverket Evira också borde följa upp vad slakterierna gjort för att förhindra upprepningar av det som verkar pågå, säger Passinen.