Kött i samma kategori som tobak
Charkuteriprodukter – som korv, bacon, skinka och pastejer – orsakar cancer, slår WHO fast.
Detta är första gången som livsmedel listas som cancerframkallande, vid sidan av ämnen som arsenik, tobak, asbest och dieselångor.
När det gäller övrigt rött kött – det vill säga kött från nöt, gris och lamm – är bevisen inte lika entydiga. Därför nöjer sig organisationen med formuleringen att dessa livsmedel "troligen orsakar cancer".
Än så länge vet inte forskarna exakt vad som är den ohälsosamma beståndsdelen i rött kött och charkprodukter. Men sammantaget ger de en ökad risk för ändtarms- och tjocktarmscancer.
– Cancerrisken för en individ som konsumerar charkuteriprodukter är fortfarande liten, men ju mer processat kött man konsumerar, desto mer ökar risken, säger läkaren Kurt Straif vid IARC, cancerforskningsorganisationen vid WHO och Förenta nationerna.
Sedan flera år rekommenderar den internationella cancerforskningsfonden WCRF att man inte ska äta mer än 500 gram tillagat rött kött i veckan. Också de finska näringsrekommendationerna slår fast att man helst inte ska äta mer än 500 gram kött och köttprodukter, dessutom rekommenderas fettsnåla och lättsaltade alternativ.
Professor Erkki Vartiainen som leder hälsoavdelningen vid Institutet för hälsa och välfärd THL säger till Helsingin Sanomat att IARC-undersökningen bekräftar tidigare forskningsuppgifter om att man borde äta mindre processat och rött kött.
– Vad gäller de finska näringsrekommendationerna spelar undersökningen ingen roll, riskerna som kopplas till kött har redan tagits i beaktande. Men kanske människor nu börjar ta saken på allvar, säger Vartiainen till tidningen.
Samverkande faktorer
– Man misstänker att det är ett antal faktorer som samverkar i rött kött och framför allt i charkprodukter, säger Rickard Bjerselius, toxikolog vid Livsmedelsverket i Sverige, till TT.
Han säger att de största riskfaktorerna i kött och charkprodukter är sådant som är kopplat till järn, fett, heterocykliska aminer, kolesterol, salt, protein, virus samt nitrit och nitrosaminer.
– Allt det här finns i charkprodukter och rött kött. Man har inte kunnat peka på vilken eller vilka av dem som skulle vara avgörande för cancerriskökningen, säger Bjerselius.
Enligt honom ger forskningen inget stöd för att vissa charkprodukter skulle vara mer skonsamma än andra; ekologisk eller traditionell produktion spelar ingen roll.
Man väntar också på en ny studie som ska komma i den vetenskapliga tidskriften Lancet om rött kött och charkprodukter.
– Vi får kika på om det ger oss anledning till att omvärdera våra råd eller ta fram nya eller mer specifika råd, säger Bjerselius.