Vi använder cookies på våra sajter för att ge dig en bättre upplevelse.

  • Första sidan
  • Prenumerera
  • Kundservice
  • Annonsera
  • Ta kontakt
  • Min prenumeration
  • Jobba hos oss
  • e.hbl.fi
  • Om Hbl
  • Kortet.fi
  • På TV i dag
  • Nyhetsbrevet
Hem
  • Nyheter
  • Lokalt
  • Opinion
  • Sport
  • Kultur & nöje
  • Livsstil
  • Bloggar & poddar
  • HBL TV
  • Nyheter
  • Lokalt
  • Opinion
  • Sport
  • Kultur & nöje
  • Livsstil
  • Bloggar & poddar
  • HBL TV
    • Svenskfinland
    • Världen
    • Ekonomi
    • Politik
    • Brott & Olyckor

    Felmeddelande

    User error: Failed to connect to memcache server: localhost:11211 in dmemcache_object() (line 415 of /srv/gamla-sites/docroot/sites/all/modules/memcache/dmemcache.inc).
    Enorm efterfrågan. I Sverige har efterfrågan på ekologiska livsmedel gått i taket. En orsak till ­konsumentens köpbeteende är livsmedelsskandalerna hösten 2013. Då upptäcktes bland annat gifter i en del icke ekologiska ­vindruvor. Foto: HBL-arkiv

    Storkök driver ekoboomen i Sverige

    Patricia Winckelmann-Zilliacus
    Publicerad: 05.10.2015 15.37

    Ämnesord

    • Ekonomi
    • Livsmedel

    Dela

    Twittra

    Verktyg

    Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

    Utvecklingen i Sverige visar vilken ­potential ekologiska livsmedel har i framtiden. ­Tillväxten tar när som helst fart också i ­Finland, tror experter.

    – Förskoleelever kommer in i skolans kök och frågar om citronerna är ekologiska. Om det inte är det så äter vi inte citron, säger de.

    Chefskocken för Eskilstuna kommuns förskolor, Karin Lundell, berättar under föreningen Pro Luomus Livsmedelsdag, om hur det kommer sig att över en fjärde del av all mat som bjuds i den offentliga sektorn i Eskilstuna i Sverige är ekologiska livsmedel.

    Lundell säger att den ekologiska matens stora andel i offentliga storkök och inom cateringbranschen i Sverige är en viktig orsak till den explosionsartade boom ekologisk mat genomlever för tillfället i landet.

    En stor del kastades

    När Karin Lundell började som kock i skolköket för tio år sedan var andelen ekologisk mat fem procent. Budgeten var precis som nu en euro per portion.

    Skillnaden mellan nu och då är att svinnet är mycket mindre nu. Då kastades 30 procent av maten bort. Man följde inte säsongerna för vilka råvaror som beställdes när. Tomater, gurka och sallad åts friskt i februari, trots höga priser. Köket använde mycket halvfabrikat. Nu tillverkas allt från början. Det konsumeras mindre kött än förr.

    – I Sverige är den offentliga sektorn lokomotivet som driver fram utvecklingen till att en allt större del av konsumtionen är ekologisk. Barn och unga tar med sig hem informationen och värderingarna om fördelarna med ekologiska produkter. Politikerna är mycket engagerade. Det ekologiska är en viktig del i den offentliga upphandlingen. Det politiska målet för 2006-2010 var att 25 procent av maten i den offentliga sektorn skulle ha ekologiskt ursprung. Nu har Sverige nått 27 procent. Eskilstunas kommunfullmäktige har slagit fast en andel på 50 procent fram till 2020. Målet har delgetts alla offentliga kök i kommunen, säger Lundell.

    Gift i vindruvor

    Det stora intresset för ekologiska livsmedel kom inte av sig själv i Sverige. Helena Wistrand, från Krav, en kontrollförening för ekologiska produkter, säger att det var matskandalerna hösten 2013 som fick stora grupper av konsumenter att gå över till ekologiska produkter. Hästköttet upprörde sinnena och upptäckta spår av gifter i vindruvor likaså.

    – Undersökningar visar att om du en gång börja köpa ekologiskt, går få tillbaka till konventionella produkter. Försäljningen av ekologiska frukter och grönsaker har gått i taket i Sverige. Under årets sex första månader ökade ICA-affärerna totalförsäljning av ekologiska produkter med 58 procent, säger Wistrand.

    Värdet av den ekologiska livsmedelsmarknaden i Sverige förutspås öka från 1,75 miljarder euro år 2014 till 2,3 miljarder i år.

    Finland följer efter

    Direktör Ilkka Alarotu på SOK, som ansvarar för koncernens varusortiment och som också är ordförande för föreningen Pro Luomu tror att tillväxten i den ekologiska livsmedelsbranschen när som helst tar fart i Finland.

    – Folk är mycket intresserade av hälsofrågor. Trots ekonomiskt svåra tider växer den ekologiska matmarknaden samtidigt som den traditionella krymper. Det att Finland kommer på efterkälken jämfört med det övriga Norden beror på att andelen, i Finland producerade livsmedel, är högre hos oss än motsvarande produkter i Sverige och Danmark. Men intresset för ekologiska produkter ökar i och med att kunskapen om produkterna sprider sig, tror Alarotu.

    Gallupar visar att konsumenterna söker mycket aktivt information om vad ordet ekologisk eller organisk står för.

    Alarotu säger att åtminstone SOK är redo för ett ökat intresse. Den mest populära ekologiska produkten i Finland är ekologisk mjölk. Alarotu berättar att S-gruppen har sänkt priset på den ekologiska mjölken i Prisma-affärerna till en euro litern. Det har tydligt påverkat försäljningen.

    På en fråga om S-gruppen planerar sänka priset på fler ekologiska produkter svävar Alarotu på målet.

    – Vi fortsätter våra kampanjer där vi sänker priset på livsmedel. Bland de här produkterna finns säkert också ekologiska livsmedel, säger Alarotu.

     

    Patricia Winckelmann-Zilliacus
    Ta kontakt Flera artiklar av Patricia Winckelmann-Zilliacus

    Nyhetspulsen

    3.2.2016 08.32 3.2.2016
    Här är HBL.fi 4.0
    » Det har gått 20 år sedan HBL tog steget in på Internet – nu lanseras den fjärde större förnyelsen av...
    2.2.2016 22.07 2.2.2016
    Jurase Park marknadsför felaktigt
    » Dinosaurieparksprojektet använde gruppfinansieringsbolaget Invesdors namn i markandsföringssyfte – utan lov.
    2.2.2016 18.29 2.2.2016
    "Motbjudande skatteflykt"
    » Att sälja Fortums elnät var aldrig en god idé, säger statsminister Juha Sipilä (C).
    2.2.2016 21.55 2.2.2016
    Bensow fick äntligen ihop bokslutet
    » Skandalomsusad barnhemsstiftelse vill återupprätta sitt rykte.
    2.2.2016 20.56 2.2.2016
    Vill spela in "Star Wars" i rymden
    » Regissören Colin Trevorrow drömmer om att ta inspelningarna till yttre rymden.
    2.2.2016 17.20 2.2.2016
    Designens underbarn lämnar Finland
    » Fyra Aalto-studenter har tagit sig vidare till finalen i den erkända modetävlingen i Hyères.
    2.2.2016 19.45 2.2.2016
    Domkyrkan stängs för en vecka
    » Helsingfors domkyrka håller stängt i en vecka på grund av torkningen efter en vattenskada.
    2.2.2016 17.49 2.2.2016
    Misstänkt explosion i svensk skola
    » Svenska tidningar berättar om en kraftig explosion i en gymnasieskola i Karlstad. Inga spår av förödelse har dock rapporterats.
    2.2.2016 20.51 2.2.2016
    Läckor i Aarniofallet förvånar CKP
    » Informationsläckor från CKP och Helsingfors narkotikapolis var tisdagens var tisdagens ämne i målet kring Jari Aarnio.
    2.2.2016 21.19 2.2.2016
    SFP vill ge alla asylsökande id-kort
    » Asylsökande borde ges chansen att arbeta direkt efter ankomsten, anser Svenska folkpartiet.

    Bloggar

    Visa fler bloggar

     
    1.2.2016 20.36 1.2.2016
    Ungdomar uppskattar tydlig reklam
    Nyheter
    » Transparens är viktigare än objektivitet, säger forskare Vilma Luoma-aho.
    Amanda Mannstrom
    1.2.2016 23.07 1.2.2016
    Frågor och svar om zikaviruset
    Nyheter
    » Om du är gravid ska du inte resa till Latinamerika om du inte måste, säger de finländska hälsomyndigheterna.
    Peter Buchert
    2.2.2016 09.57 2.2.2016
    Som ett lapptäcke i drömmarnas land
    Kultur
    » Lars Huldén hade tänkt sig en forskarbana men blev på köpet älskad författare. På fredag när det är Runebergsdagen, fyller han 90.
    2.2.2016 20.21 2.2.2016
    Så vill svenska regeringen minska tiggeriet
    SVERIGE
    » Skänk inte pengar i muggen utan stöd hellre organisationer i de utsattas ursprungsländer.
    Anna Svartström
    1.2.2016 20.31 1.2.2016
    Genomskinlig journalistik
    Opinion
    » Nyligen slog en kollega larm om en så kallad advertorial som vi publicerat på webben och som en läsare delat via Facebook, varpå den plötsligt såg ut som en redaktionell text.
    Susanna Ilmoni
    1.2.2016 12.48 1.2.2016
    Tommy Pohjola: Skammen går på torg
    Opinion
    premium Graffitikonsten som pekade ut Vandabossar plockades ned och därmed gick staden från en pinsamhet till en annan.
    Tommy Pohjola
    Hbl - Hufvudstadsbladet
    Hbl.fi

    Hufvudstadsbladet är den största finlandssvenska dagstidningen i Finland och utkommer i Helsingfors.

    Kontakta HBL
    Växel 09 12531
    Prenumerationer 09 1253 500
    pren@hbl.fi

    KSF Media ger ut Hufvudstadsbladet, Västra Nyland, Östnyland, Loviisan Sanomat och Hangötidningen | Hangonlehti.

    Ansvarig redaktör (digitalt innehåll): Susanna Ilmoni
    Chefredaktör för tidningen Hufvudstadsbladet: Tommy Westerlund
    Nyhetschef inrikes och världen: Lena Skogberg (tf.)
     

    Nyhetstips & pressmeddelanden
    E-post: nyheter@hbl.fi
    SMS: TIPS "ditt meddelande" till 13513
    MMS (bilder): TIPS till 13513
    Ring nyhetschefen: 09 1253 222
    Ring webbproducenten: 044 78 35 720

    • Första sidan
    • Prenumerera
    • Kundservice
    • Annonsera
    • Ta kontakt
    • Min prenumeration
    • Jobba hos oss
    • e.hbl.fi
    • Om Hbl
    • Kortet.fi
    • På TV i dag
    • Nyhetsbrevet