
Storkök driver ekoboomen i Sverige
Utvecklingen i Sverige visar vilken potential ekologiska livsmedel har i framtiden. Tillväxten tar när som helst fart också i Finland, tror experter.
– Förskoleelever kommer in i skolans kök och frågar om citronerna är ekologiska. Om det inte är det så äter vi inte citron, säger de.
Chefskocken för Eskilstuna kommuns förskolor, Karin Lundell, berättar under föreningen Pro Luomus Livsmedelsdag, om hur det kommer sig att över en fjärde del av all mat som bjuds i den offentliga sektorn i Eskilstuna i Sverige är ekologiska livsmedel.
Lundell säger att den ekologiska matens stora andel i offentliga storkök och inom cateringbranschen i Sverige är en viktig orsak till den explosionsartade boom ekologisk mat genomlever för tillfället i landet.
En stor del kastades
När Karin Lundell började som kock i skolköket för tio år sedan var andelen ekologisk mat fem procent. Budgeten var precis som nu en euro per portion.
Skillnaden mellan nu och då är att svinnet är mycket mindre nu. Då kastades 30 procent av maten bort. Man följde inte säsongerna för vilka råvaror som beställdes när. Tomater, gurka och sallad åts friskt i februari, trots höga priser. Köket använde mycket halvfabrikat. Nu tillverkas allt från början. Det konsumeras mindre kött än förr.
– I Sverige är den offentliga sektorn lokomotivet som driver fram utvecklingen till att en allt större del av konsumtionen är ekologisk. Barn och unga tar med sig hem informationen och värderingarna om fördelarna med ekologiska produkter. Politikerna är mycket engagerade. Det ekologiska är en viktig del i den offentliga upphandlingen. Det politiska målet för 2006-2010 var att 25 procent av maten i den offentliga sektorn skulle ha ekologiskt ursprung. Nu har Sverige nått 27 procent. Eskilstunas kommunfullmäktige har slagit fast en andel på 50 procent fram till 2020. Målet har delgetts alla offentliga kök i kommunen, säger Lundell.
Gift i vindruvor
Det stora intresset för ekologiska livsmedel kom inte av sig själv i Sverige. Helena Wistrand, från Krav, en kontrollförening för ekologiska produkter, säger att det var matskandalerna hösten 2013 som fick stora grupper av konsumenter att gå över till ekologiska produkter. Hästköttet upprörde sinnena och upptäckta spår av gifter i vindruvor likaså.
– Undersökningar visar att om du en gång börja köpa ekologiskt, går få tillbaka till konventionella produkter. Försäljningen av ekologiska frukter och grönsaker har gått i taket i Sverige. Under årets sex första månader ökade ICA-affärerna totalförsäljning av ekologiska produkter med 58 procent, säger Wistrand.
Värdet av den ekologiska livsmedelsmarknaden i Sverige förutspås öka från 1,75 miljarder euro år 2014 till 2,3 miljarder i år.
Finland följer efter
Direktör Ilkka Alarotu på SOK, som ansvarar för koncernens varusortiment och som också är ordförande för föreningen Pro Luomu tror att tillväxten i den ekologiska livsmedelsbranschen när som helst tar fart i Finland.
– Folk är mycket intresserade av hälsofrågor. Trots ekonomiskt svåra tider växer den ekologiska matmarknaden samtidigt som den traditionella krymper. Det att Finland kommer på efterkälken jämfört med det övriga Norden beror på att andelen, i Finland producerade livsmedel, är högre hos oss än motsvarande produkter i Sverige och Danmark. Men intresset för ekologiska produkter ökar i och med att kunskapen om produkterna sprider sig, tror Alarotu.
Gallupar visar att konsumenterna söker mycket aktivt information om vad ordet ekologisk eller organisk står för.
Alarotu säger att åtminstone SOK är redo för ett ökat intresse. Den mest populära ekologiska produkten i Finland är ekologisk mjölk. Alarotu berättar att S-gruppen har sänkt priset på den ekologiska mjölken i Prisma-affärerna till en euro litern. Det har tydligt påverkat försäljningen.
På en fråga om S-gruppen planerar sänka priset på fler ekologiska produkter svävar Alarotu på målet.
– Vi fortsätter våra kampanjer där vi sänker priset på livsmedel. Bland de här produkterna finns säkert också ekologiska livsmedel, säger Alarotu.