Vi använder cookies på våra sajter för att ge dig en bättre upplevelse.

  • Första sidan
  • Prenumerera
  • Kundservice
  • Annonsera
  • Ta kontakt
  • Min prenumeration
  • Jobba hos oss
  • e.hbl.fi
  • Om Hbl
  • Kortet.fi
  • På TV i dag
  • Nyhetsbrevet
Hem
  • Nyheter
  • Lokalt
  • Opinion
  • Sport
  • Kultur & nöje
  • Livsstil
  • Bloggar & poddar
  • HBL TV
  • Nyheter
  • Lokalt
  • Opinion
  • Sport
  • Kultur & nöje
  • Livsstil
  • Bloggar & poddar
  • HBL TV
    • Svenskfinland
    • Världen
    • Ekonomi
    • Politik
    • Brott & Olyckor

    Felmeddelande

    User error: Failed to connect to memcache server: localhost:11211 in dmemcache_object() (line 415 of /srv/gamla-sites/docroot/sites/all/modules/memcache/dmemcache.inc).
    Mäktig familj. Ex-president Bill Clinton stödjer sin fru Hillary Clintons kampanj för att bli demokraternas presidentkandidat inför valet 2016. Hillary Clintons politiska karriär tog fart efter Bill Clintons presidentperiod – när hon redan var ett känt namn och ansikte. (Foto: Spencer Platt)
    Bild
    /

    Politiska dynastier håller hårt i makten

    Sanna Karlsson
    Publicerad: 23.08.2015 09.02 • Uppdaterad: 23.08.2015 15.47

    Ämnesord

    • Politik
    • Världen
    • Politiska klaner
    • Presidentval

    Dela

    Twittra

    Verktyg

    Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

    I USA är det många som suckar djupt vid tanken på att de mest sannolika kandidaterna i nästa års presidentval är en Bush och en Clinton. Också i andra delar av världen har politiska släkter ett starkt grepp om makten.

    Världens politiska klaner

    Det är de kända namnen som dominerar i presidentvalskampanjen i USA i år. Demokraternas spetsnamn Hillary Clinton är med i spelet för andra gången och gift med en ex-president. Republikanernas tippade kandidat är Jeb Bush, vars far och bror har innehaft ämbetet före honom. Republikanernas svarta häst Donald Trump hör visserligen inte till någon politisk familj, men är i stället en färggrann affärsman som förekommit i reality-tv-shower i åratal.

    – Ett känt namn eller varumärke är guld i dessa dagar när alla översköljs av information hela tiden, säger politikforskaren Bryan Cranston på Swinburne University of Technology i Melbourne i Australien. Han har forskat i fenomenet politiska familjer i USA och säger att det har förekommit genom hela USA:s självständiga historia.

    – När man granskat ledamöterna i USA:s första kongress visade det sig att 40 procent av dem var släkt med varandra. Det är ganska ironiskt eftersom en av orsakerna till självständighetskriget mot Storbritannien var att komma bort från det ärvda ledarskapet.

    Det ledde till att de som grundade USA i stället såg till att väldigt många poster i samhället ska fyllas genom allmänna val – något som nu motverkar sitt syfte. Domare, åklagare, skoldirektioner och en mängd andra poster fylls genom val, och det förs kampanj för dem alla.

    – För två veckor sedan var det val i Mississippi – för 43 olika positioner. Många av kandidaterna för de posterna försökte fånga publikens uppmärksamhet och det betyder att tiotals kandidater fyllde radiovågorna och tidningssidorna med reklam.

    Cranston säger att forskning i väljarbeteendet i USA visar att många bestämmer sig för vem de ska rösta på först i röstningsbåset – och då är ett känt namn mycket värt.

    Al Gore var inte Al Gore

    – 2012 lyckades Al Gore, som inte är den tidigare vicepresidenten Al Gore, vinna demokraternas nominering till senatsvalet i Mississippi tack vare sitt namn. Han körde en smart kampanj där han inte använde fotografier på sig och många bara antog att han var den kändare Al Gore.

    Men ett känt namn lockar inte bara väljare utan också donatorer. De som har politiker i släkten har också ett politiskt nätverk färdigt.

    – De får en naturlig fördel.

    Urbilden för den moderna politiska dynastin, Kennedyklanen, är fortfarande aktiv i politiken trots att ingen av de kända bröderna Kennedy – John F, Robert och Ted – är i livet. Joseph Kennedy III valdes 2013 in i kongressens representanthus från Massachusetts.

    Sannolikheten att en son till en guvernör i USA också blir guvernör är en på femtio, vilket gör att det är 6 000 gånger så vanligt som för en vanlig amerikansk man i samma generation. Söner till senatorer har en 8 500 gånger så stor chans att blir senatorer som en vanlig amerikansk man, visar uträkningar som Seth Stephens-Davidowitz, journalist på New York Times och dataanalytiker, har gjort. Han jämför det med att sonen till en proffsbasketspelare 800 gånger mer sannolikt blir proffsbasketspelare än en som inte har ett proffs till far – och då finns det mycket fler NBA-spelare än senatorer i USA.

    Foskaren Bryan Cranston ser risker för demokratin om det är samma familjer som dominerar i politiken.

    – Om politiken blir ett spel där makten skiftar mellan familjer så är frågan om det längre handlar om en meritokrati – att meriterna ska avgöra hur man avancerar i samhället – utan blir i stället en oligarki.

    Att yrken ärvs i släkten har varit vanligt till exempel när det gäller läkare eller jurister, men enligt Cranston kan man inte jämföra det med politiker.

    – Det rimmar illa med idén om demokrati, att alla är jämlika. Det begränsar dessutom flödet av olika åsikter och minskar möjligheterna för samhället att utsättas för nya idéer.

    I en egen klass

    Men det är inte bara i USA som dominansen är hög. Den filippinska forskaren Miguel Barretto Garcia har forskat i politiska dynastier på Filippinerna och konstaterar att landet är i en klass för sig. Forskning visar att hälften av alla parlamentariker och guvernörer är släkt.

    "De politiska familjernas inflytande har blivit så otyglat att det finns på alla nivåer av administrationen, från presidenten till den lokala borgmästaren."

    I provinsen Maguindanao hade till exempel familjen Ampatuan 74 familjemedlemmar uppställda för olika politiska partier i det senaste valet.

    I Indien har klanen Nehru-Gandhi alltsedan självständigheten hört till dem som konstant sitter på samhällets högsta poster, med början från Indiens första premiärminister Jawaharlala Nehrus far som stred för självständigheten. Efter honom är nu redan den tredje generationen av klanen Gandhi antingen parlamentsledamöter, ministrar eller partiledare.

    Men det är inte bara familjen Gandhi som kan i Indien. En undersökning av parlamentarikerna i delstaten Maharashtras delstatsparlament visar att över en fjärdedel kommer från politiska familjer, där minst an annan familjemedlem också suttit i parlamentet.

    – Traditionen började på 1980-talet och verkar ha blivit inrotad i delstaten sedan dess, säger den politiska analytikern Prakash Akolkar till tidningen Indian Express.

    En helt annan kategori är länder där en stark ledare roffar åt sig makt och delar ut poster som belöning åt släkt och vänner. Demokratin lyser med sin frånvaro till exempel i länder som Ekvatorialguinea där över 30 personer från släkten Nguema sitter på centrala poster – ett resultat av president Teodoro Obiang Nguema Mbasogos över trettio år långa diktatoriska styre.

    Blygsammare

    I Finland är de politiska klanerna mer blygsamma än i många andra länder. Familjen Paasio där tre generationer – Rafael, Pertti och Heli – har suttit som socialdemokratiska riksdagsledamöter hör till ett av de starkaste exemplen, ett annat är far och son Vennamo, som styrde och grundade Sannfinländarnas föregångare Finlands landsbygdsparti. Också i den släkten fanns politiker sedan förr.

    Finlands tidigare utrikesminister Erkki Tuomioja har också politiskt påbrå från båda sidor av släkten.

    Sanna Karlsson
    Ta kontakt Flera artiklar av Sanna Karlsson

    Nyhetspulsen

    3.2.2016 08.32 3.2.2016
    Här är HBL.fi 4.0
    » Det har gått 20 år sedan HBL tog steget in på Internet – nu lanseras den fjärde större förnyelsen av...
    2.2.2016 22.07 2.2.2016
    Jurase Park marknadsför felaktigt
    » Dinosaurieparksprojektet använde gruppfinansieringsbolaget Invesdors namn i markandsföringssyfte – utan lov.
    2.2.2016 18.29 2.2.2016
    "Motbjudande skatteflykt"
    » Att sälja Fortums elnät var aldrig en god idé, säger statsminister Juha Sipilä (C).
    2.2.2016 21.55 2.2.2016
    Bensow fick äntligen ihop bokslutet
    » Skandalomsusad barnhemsstiftelse vill återupprätta sitt rykte.
    2.2.2016 20.56 2.2.2016
    Vill spela in "Star Wars" i rymden
    » Regissören Colin Trevorrow drömmer om att ta inspelningarna till yttre rymden.
    2.2.2016 17.20 2.2.2016
    Designens underbarn lämnar Finland
    » Fyra Aalto-studenter har tagit sig vidare till finalen i den erkända modetävlingen i Hyères.
    2.2.2016 19.45 2.2.2016
    Domkyrkan stängs för en vecka
    » Helsingfors domkyrka håller stängt i en vecka på grund av torkningen efter en vattenskada.
    2.2.2016 17.49 2.2.2016
    Misstänkt explosion i svensk skola
    » Svenska tidningar berättar om en kraftig explosion i en gymnasieskola i Karlstad. Inga spår av förödelse har dock rapporterats.
    2.2.2016 20.51 2.2.2016
    Läckor i Aarniofallet förvånar CKP
    » Informationsläckor från CKP och Helsingfors narkotikapolis var tisdagens var tisdagens ämne i målet kring Jari Aarnio.
    2.2.2016 21.19 2.2.2016
    SFP vill ge alla asylsökande id-kort
    » Asylsökande borde ges chansen att arbeta direkt efter ankomsten, anser Svenska folkpartiet.

    Bloggar

    Visa fler bloggar

     
    1.2.2016 20.36 1.2.2016
    Ungdomar uppskattar tydlig reklam
    Nyheter
    » Transparens är viktigare än objektivitet, säger forskare Vilma Luoma-aho.
    Amanda Mannstrom
    1.2.2016 23.07 1.2.2016
    Frågor och svar om zikaviruset
    Nyheter
    » Om du är gravid ska du inte resa till Latinamerika om du inte måste, säger de finländska hälsomyndigheterna.
    Peter Buchert
    2.2.2016 09.57 2.2.2016
    Som ett lapptäcke i drömmarnas land
    Kultur
    » Lars Huldén hade tänkt sig en forskarbana men blev på köpet älskad författare. På fredag när det är Runebergsdagen, fyller han 90.
    2.2.2016 20.21 2.2.2016
    Så vill svenska regeringen minska tiggeriet
    SVERIGE
    » Skänk inte pengar i muggen utan stöd hellre organisationer i de utsattas ursprungsländer.
    Anna Svartström
    1.2.2016 20.31 1.2.2016
    Genomskinlig journalistik
    Opinion
    » Nyligen slog en kollega larm om en så kallad advertorial som vi publicerat på webben och som en läsare delat via Facebook, varpå den plötsligt såg ut som en redaktionell text.
    Susanna Ilmoni
    1.2.2016 12.48 1.2.2016
    Tommy Pohjola: Skammen går på torg
    Opinion
    premium Graffitikonsten som pekade ut Vandabossar plockades ned och därmed gick staden från en pinsamhet till en annan.
    Tommy Pohjola
    Hbl - Hufvudstadsbladet
    Hbl.fi

    Hufvudstadsbladet är den största finlandssvenska dagstidningen i Finland och utkommer i Helsingfors.

    Kontakta HBL
    Växel 09 12531
    Prenumerationer 09 1253 500
    pren@hbl.fi

    KSF Media ger ut Hufvudstadsbladet, Västra Nyland, Östnyland, Loviisan Sanomat och Hangötidningen | Hangonlehti.

    Ansvarig redaktör (digitalt innehåll): Susanna Ilmoni
    Chefredaktör för tidningen Hufvudstadsbladet: Tommy Westerlund
    Nyhetschef inrikes och världen: Lena Skogberg (tf.)
     

    Nyhetstips & pressmeddelanden
    E-post: nyheter@hbl.fi
    SMS: TIPS "ditt meddelande" till 13513
    MMS (bilder): TIPS till 13513
    Ring nyhetschefen: 09 1253 222
    Ring webbproducenten: 044 78 35 720

    • Första sidan
    • Prenumerera
    • Kundservice
    • Annonsera
    • Ta kontakt
    • Min prenumeration
    • Jobba hos oss
    • e.hbl.fi
    • Om Hbl
    • Kortet.fi
    • På TV i dag
    • Nyhetsbrevet