Sund kost gynnar logiskt tänkande
En hälsosam diet och goda motoriska färdigheter har ett samband med en god slutledningsförmåga bland 6–8-åriga barn.
De här resultaten har kommit fram i en undersökning som gjorts vid Östra Finlands universitet där 400 barn jämfördes. Man försökte utreda sambandet mellan dieten, de motoriska färdigheterna, uthålligheten och fettprocenten för slutledningsförmågan.
Som hälsosam diet klassade man en diet som innehåller rikligt med grönsaker, frukter, bär, fisk, fullkornsvete, fettfri mjölk och mjuka fetter men lite rött kött. Det visade sig att en hälsosam diet hade ett samband med bättre slutledningsförmåga.
De motoriska färdigheterna hade också ett samband med slutledningsförmågan. Barnen med en svag motorik i kombination med en hög eller låg fettprocent klarade sig sämre i testerna där slutledningsförmågan mättes. Sambandet var tydligt speciellt bland pojkar.
Forskarnas slutsats är att en mångsidig och hälsosam kost samt motion som bygger upp motoriken är viktiga för att utveckla slutledningsförmågan.