Äldre personer behöver bättre mat
Närmare nio av tio 75 år fyllda personer inom hemvården är undernärda eller riskerar att bli det.
Det framkommer i en undersökning vid Östra Finlands universitet. Resultatet är så dåligt att forskarna är förvånade.
– Nog var det ju en överraskning också för oss trots att vi visste att risken var hög, säger forskaren Irma Nykänen vid Östra Finlands universitet.
Den största riskgruppen är äldre personer som lider av depression, har nedsatt kognition eller använder stora mängder medicin. Med kognition menar man intellektuella och psykologiska funktioner som hör ihop med bearbetning av information.
Vården av äldre koncentrerar sig i dag mer på hemvård och kunderna är i sämre skick än tidigare. Undernäring och risken för det är nu lika allmän för äldre människor såväl inom hemvården som inom anstaltsvården.
– Det kan förekomma en del regionala skillnader eftersom hemvården påverkas av de kriterier som kommunen ställer upp, men undersökningen är gjord i flera kommuner, säger Nykänen.
Undersökningen gjordes 2013–2014. 275 personer deltog i undersökningen och deras medelålder var 84,4 år. 73 procent var kvinnor.
Smaken viktig
Forskarna konstaterar att man inte fäster tillräcklig uppmärksamhet vid äldres näringsbehov. Ett dåligt näringstillstånd ökar risken för att hamna på sjukhus, fördröjer eller förhindrar återhämtningen från sjukdomar och förlänger sjukhusvistelsen.
Forskarna föreslår därför att äldres näringstillstånd ska undersökas regelbundet, deras matvanor följas upp dagligen och eventuella fel i samband med måltiderna bör korrigeras omedelbart.
Nykänen säger att hon under intervjuerna ständigt stötte på äldre som ville ha mera "individuell" mat. Det räcker inte att näringsinnehållet är bra.
– Smaken är mycket viktig. Äldre människor har olika vanor och preferenser som bör diskuteras. Endast uppäten mat är nyttig, säger hon.