Vi använder cookies på våra sajter för att ge dig en bättre upplevelse.

  • Första sidan
  • Prenumerera
  • Kundservice
  • Annonsera
  • Ta kontakt
  • Min prenumeration
  • Jobba hos oss
  • e.hbl.fi
  • Om Hbl
  • Kortet.fi
  • På TV i dag
  • Nyhetsbrevet
Hem
  • Nyheter
  • Lokalt
  • Opinion
  • Sport
  • Kultur & nöje
  • Livsstil
  • Bloggar & poddar
  • HBL TV
  • Nyheter
  • Lokalt
  • Opinion
  • Sport
  • Kultur & nöje
  • Livsstil
  • Bloggar & poddar
  • HBL TV
    • Svenskfinland
    • Världen
    • Ekonomi
    • Politik
    • Brott & Olyckor

    Felmeddelande

    User error: Failed to connect to memcache server: localhost:11211 in dmemcache_object() (line 415 of /srv/gamla-sites/docroot/sites/all/modules/memcache/dmemcache.inc).
    Hösten 1991 hade arbetsmarknadens centralorganisationer enats om ett samhällsfördrag som hade sänkt lönerna rejält. Arto Ojala, dåvarande arbetsgivardirektör, säger att avtalet miste sin betydelse i och med att exportindustrin och exportfacket drev igenom en devalvering av marken. Foto: Tor Wennström.

    Många likheter mellan hösten 1991 och 2015

    Patricia Winckelmann-Zilliacus
    Publicerad: 07.08.2015 05.20 • Uppdaterad: 07.08.2015 07.26

    Ämnesord

    • Ekonomi
    • Finland
    • Arto Ojala
    • 1990-talet

    Dela

    Twittra

    Verktyg

    Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

    Det går att komma överens om allmänna lönesänkningar. Arbetsmarknadsparterna var nästan överens om att minska på lönerna rejält i november 1991, men exportsektorn satte stopp för det.

    I början av 1990-talet var Finlands ekonomi i ett katastrofalt skick. Dagens experter tvistar om läget var värre då än nu. Många lutar mot att dagens läge är mer oroväckande än läget 1991. Till dem hör Johnny Åkerholm, ekonomisk expert med ett förflutet på Finlands Bank, Finansministeriet och Nordiska investeringsbanken. Han säger att då rasade ekonomin från en mycket hög höjd. Nu har ekonomin utvecklat sig dåligt i många år.

    – Om man ser på hur bruttonationalprodukten har utvecklat sig så är läget nu det sämsta vi har haft under hela självständighetstiden. Man kan fråga sig varför den här informationen inte går hem? Problemet är inte lika akut som på 1990-talet. Då var vi på grund av vår utländska skuld beroende av utländsk valuta, och bristen på kreditorernas förtroende körde räntorna i höjden. Det här ledde till fler konkurser och hög­re arbetslöshet än nu och tvingade fram drastiska politiska beslut. Euron har inneburit att vi kan betala vår växande utländska skuld i egen valuta, räntorna har hållits extremt låga, och det finns ingen dramatik. Det är till och med svårt för folk att förstå att det inte är endast statens skuldsättning som stiger: hushållen har hälften mera lån i förhållande till sina inkomster än under 1990-talets kris, säger Åkerholm.

    Som 1991

    Arto Ojala som 1991 var direktör på arbetsgivarnas centralförbund AFC håller med Åkerholm om att det då fanns en utbredd krismedvetenhet i landet. Men enligt Ojala påminner mycket av det som hände både politiskt och ekonomiskt sommaren 1991 om det som händer i dag, 24 år senare.

    Centerpartiet hade segrat i riksdagsvalet våren 1991. När Esko Ahos regering kom till makten i april var regeringens prioritet nummer ett att återställa Finlands konkurrenskraft. Precis som nu var statsministern centerpartist och finansministern samlingspartist, det vill säga Iiro Viinanen. Några månader senare skulle regeringen beställa ett samhällsfördrag av arbetsmarknadsparterna.

    – Regeringen gick genast in för att söka en ny lösning. Finska marken skulle inte devalveras den här gången. Metoden ansågs gammalmodig. Det handlade om en direkt inkomstöverföring till exportindustrin. Dramatiken började redan i juni 1991 då regeringen, för att visa sitt allvar, band den övervärderade finska marken till den europeiska gemenskapens penningenhet, ecu. Det ledde till stor oro i vårt läger på Södra kajen 10. Casimir Ehrnrooth som var ordförande i Industrins centralförbund och AFC avgick omedelbart i protest mot åtgärden, minns Ojala.

    "Satansverserna"

    Statsminister Esko Ahos och finansminister Iiro Viinanens kamp om att få Finlands ekonomi på fötter gick vidare.

    Arto Ojala berättar att exakt som nu i augusti bjöd statsministern in alla arbetsmarknadsparter till sig. Det var den 7 augusti.

    – Han bad oss göra upp ett samhällsfördrag som bland annat kunde bromsa den snabbt ökande arbetslösheten. Vi fick tre veckor på oss. Alla var helt förbryllade av uppdraget. Det är klart att det inte blev någonting. Men tanken på ett samhällsfördrag var inte glömd. Den togs upp igen någon månad senare, säger Ojala.

    Arbetsgivarna hade under sommaren internt förhandlat om ett inkomstpolitiskt avtalsförslag som skulle återställa exportindustrins konkurrenskraft.

    Arbetsnamnet för förslagen var "satansverserna" efter Salman Rushdies bok.

    – Den 11 augusti 1991 presenterade vi våra "satansverser" för löntagarorganisationerna. Det skedde på Hotel Airport nära flygplatsen. Tapani Kahri som då var vd för AFC skulle resa någonstans. Facket blev helt förstummat över våra förslag. Hela paketet hade inneburit att arbetskraftskostnaderna per producerad enhet hade sjunkit med närmare 15 procent. Resultatet av den träffen var att vi inledde seriösa förhandlingar om en inkomstpolitisk lösning. Arbetsgivarnas mål var precis som målet är i dag att förbättra konkurrenskraften med 15 procent, säger Ojala.

    Enligt Ojala rådde det en utbredd enighet också i facket att det krävdes radikala åtgärder för att vända den ekonomiska utvecklingen.

    Sorsaavtalet

    Småningom formades ett förhandlingsresultat mellan arbetsmarknadens centralorganisationer. I slutskedet uppkallades avtalet efter tidigare statsminister Kalevi Sorsa.

    Parterna hade utnämnt honom till utredningsman för lösningen. Ojala berättar att han själv öppnade dörren för Kalevi Sorsa på Södra kajen 10, söndag kväll den 20 oktober 1991, dagen innan förhandlingsresultatet skulle offentliggöras. Sorsa kom för att höra de senaste nyheterna i avtalsförhandlingarna.

    – Det så kallade Sorsaavtalet innebar att lönerna skulle sänkas 3 procent och arbetspensionsavgifterna 5 procent. Hela paketet beräknades förbättra Finlands konkurrenskraft med 12 procent under följande år. Förbunden fick tid på sig att godkänna avtalet fram till den 29 november, berättar Ojala.

    Kritiken var hård, men allt fler förbund godkände avtalet. Enligt Ojala började det uppstå en allmän uppfattning i samhället att avtalet kan gå igenom, att en yttre devalvering av finska marken inte den här gången blir av.

    – När exportbranschen märkte att avtalet höll på att gå igenom insåg devalveringsförespråkarna att något avgörande måste göras. Jag är helt övertygad om att pappers- och metallfacket samt exportindustrin samarbetade för att åstadkomma en devalvering. Björn Wahlroos som var direktör på Föreningsbanken uppmuntrade till en devalvering. De tio största exportföretagen beslutade att lämna kvar sina exportintäkter utomlands. Det ledde till att valutareserven sinade snabbt. Finland Bank drabbades av panik och på kvällen den 14 november 1991 släppte banken greppet om finska marken och valutans värde fick flyta. Det var slutet på samhällsfördraget, säger Ojala.

    Katastrof för företag

    Devalveringen av finska markens värde var en katastrof för många små företag som hade litat på den stabila markens politik och hade lån i utländsk valuta. Ojala kommer ihåg att man talade om att 30 000 små företag gick i konkurs och att tusen företagare begick självmord.

    – Vi kunde inte göra så mycket annat då än att plocka vissa element ur Sorsaavtalet och göra ett inkomstpolitiskt avtal för följande två år. Det blev ett avtal som sänkte lönerna. Löneförhöjningen var 0 men löntagarna övertog betalningen av en del av arbetspensionsavgiften, 3 procent.

    Enligt Ojala är den stora skillnaden mellan då och nu det att Ahos regering fattade viktiga beslut som stödde produktiviteten i företagen. Via nya principer för att beskatta företagens vinster (avoir fiscal) undveks dubbelbeskattning och mängden eget kapital ökade i bolagen. Den dåvarande regeringen satsade dessutom stort på forskning och utveckling.

    – Visst är konkurrenskraften på kostnadssidan viktig, men ännu viktigare är att få fram de nya innovationerna och att satsa på åtgärder som kan utmynna i högre produktivitet.

    Patricia Winckelmann-Zilliacus
    Ta kontakt Flera artiklar av Patricia Winckelmann-Zilliacus

    Nyhetspulsen

    3.2.2016 08.32 3.2.2016
    Här är HBL.fi 4.0
    » Det har gått 20 år sedan HBL tog steget in på Internet – nu lanseras den fjärde större förnyelsen av...
    2.2.2016 22.07 2.2.2016
    Jurase Park marknadsför felaktigt
    » Dinosaurieparksprojektet använde gruppfinansieringsbolaget Invesdors namn i markandsföringssyfte – utan lov.
    2.2.2016 18.29 2.2.2016
    "Motbjudande skatteflykt"
    » Att sälja Fortums elnät var aldrig en god idé, säger statsminister Juha Sipilä (C).
    2.2.2016 21.55 2.2.2016
    Bensow fick äntligen ihop bokslutet
    » Skandalomsusad barnhemsstiftelse vill återupprätta sitt rykte.
    2.2.2016 20.56 2.2.2016
    Vill spela in "Star Wars" i rymden
    » Regissören Colin Trevorrow drömmer om att ta inspelningarna till yttre rymden.
    2.2.2016 17.20 2.2.2016
    Designens underbarn lämnar Finland
    » Fyra Aalto-studenter har tagit sig vidare till finalen i den erkända modetävlingen i Hyères.
    2.2.2016 19.45 2.2.2016
    Domkyrkan stängs för en vecka
    » Helsingfors domkyrka håller stängt i en vecka på grund av torkningen efter en vattenskada.
    2.2.2016 17.49 2.2.2016
    Misstänkt explosion i svensk skola
    » Svenska tidningar berättar om en kraftig explosion i en gymnasieskola i Karlstad. Inga spår av förödelse har dock rapporterats.
    2.2.2016 20.51 2.2.2016
    Läckor i Aarniofallet förvånar CKP
    » Informationsläckor från CKP och Helsingfors narkotikapolis var tisdagens var tisdagens ämne i målet kring Jari Aarnio.
    2.2.2016 21.19 2.2.2016
    SFP vill ge alla asylsökande id-kort
    » Asylsökande borde ges chansen att arbeta direkt efter ankomsten, anser Svenska folkpartiet.

    Bloggar

    Visa fler bloggar

     
    1.2.2016 20.36 1.2.2016
    Ungdomar uppskattar tydlig reklam
    Nyheter
    » Transparens är viktigare än objektivitet, säger forskare Vilma Luoma-aho.
    Amanda Mannstrom
    1.2.2016 23.07 1.2.2016
    Frågor och svar om zikaviruset
    Nyheter
    » Om du är gravid ska du inte resa till Latinamerika om du inte måste, säger de finländska hälsomyndigheterna.
    Peter Buchert
    2.2.2016 09.57 2.2.2016
    Som ett lapptäcke i drömmarnas land
    Kultur
    » Lars Huldén hade tänkt sig en forskarbana men blev på köpet älskad författare. På fredag när det är Runebergsdagen, fyller han 90.
    2.2.2016 20.21 2.2.2016
    Så vill svenska regeringen minska tiggeriet
    SVERIGE
    » Skänk inte pengar i muggen utan stöd hellre organisationer i de utsattas ursprungsländer.
    Anna Svartström
    1.2.2016 20.31 1.2.2016
    Genomskinlig journalistik
    Opinion
    » Nyligen slog en kollega larm om en så kallad advertorial som vi publicerat på webben och som en läsare delat via Facebook, varpå den plötsligt såg ut som en redaktionell text.
    Susanna Ilmoni
    1.2.2016 12.48 1.2.2016
    Tommy Pohjola: Skammen går på torg
    Opinion
    premium Graffitikonsten som pekade ut Vandabossar plockades ned och därmed gick staden från en pinsamhet till en annan.
    Tommy Pohjola
    Hbl - Hufvudstadsbladet
    Hbl.fi

    Hufvudstadsbladet är den största finlandssvenska dagstidningen i Finland och utkommer i Helsingfors.

    Kontakta HBL
    Växel 09 12531
    Prenumerationer 09 1253 500
    pren@hbl.fi

    KSF Media ger ut Hufvudstadsbladet, Västra Nyland, Östnyland, Loviisan Sanomat och Hangötidningen | Hangonlehti.

    Ansvarig redaktör (digitalt innehåll): Susanna Ilmoni
    Chefredaktör för tidningen Hufvudstadsbladet: Tommy Westerlund
    Nyhetschef inrikes och världen: Lena Skogberg (tf.)
     

    Nyhetstips & pressmeddelanden
    E-post: nyheter@hbl.fi
    SMS: TIPS "ditt meddelande" till 13513
    MMS (bilder): TIPS till 13513
    Ring nyhetschefen: 09 1253 222
    Ring webbproducenten: 044 78 35 720

    • Första sidan
    • Prenumerera
    • Kundservice
    • Annonsera
    • Ta kontakt
    • Min prenumeration
    • Jobba hos oss
    • e.hbl.fi
    • Om Hbl
    • Kortet.fi
    • På TV i dag
    • Nyhetsbrevet