
"Jag vill verkligen ha en framtid i mitt land"
Vi har pejlat stämningen med tre greker i dag när landet gick till folkomröstning om lånegivarnas villkor.
Juridikstuderande Elli Papageorgiou, 22, har i dag rest till Aten från staden Thessaloniki på fastlandet. Hon röstade ja.
– Jag känner starkt att det är viktigt att Grekland håller sig kvar i eurozonen, och om resultatet blir nej tror jag det blir svårt. Det enda sättet för oss att inte återgå till vår gamla valuta drakman är att vi kommer överens med de andra inom unionen. Med ett ja i folkomröstningen tror jag det här är möjligt.
För Papageorgiou är det viktigt att få vara en europeisk medborgare också i framtiden.
– Jag tycker det är orättvist att regeringen försöker att få oss att fatta ett beslut, när det helt klart är deras jobb. Jag tror att de var rädda för att själv fatta ett sådant beslut.
Om det blir ett ja tror hon att det är "hasta la vista" för premiärminister Alexis Tspiras, för de andra i EU kommer inte att vilja kommunicera med honom längre. Hon tror också att det blir en ny regering med fler partier än nu.
– Jag har känt mig väldigt ledsen de här dagarna för att Grekland hamnat i den här situationen. Det kommer att räcka länge innan landet återhämtar sig från den här veckan. Jag vill verkligen ha en framtid i mitt land som är så vackert. Jag vill inte tvingas flytta utomlands för att få ett bättre liv.
Nikos Karvounis jobbar på ett hotell på turistön Korfu i Joniska havet. Han har sett prognoser på att mängden turister till ön kommer att minska med tjugo procent i sommar.
I värsta fall, om vi lämnar euron och återtar drakman, så kommer inte min personliga ekonomi att försämras. Den var aldrig bra när vi hade euron heller, det säger Nikos Karvounis.
– Tidpunkten för folkomröstningen var usel, det hade varit bättre under vintern eller hösten. Nu infaller den mitt under turistsäsongen, och turismen är vår största industri, säger han.
Själv röstade han nej.
– Jag anser att Greklands skuldbörda inte skapades av folket utan av korrupta politiker. Jag vill inte att det är jag och framtida generationer som tvingas betala för något som vi inte ligger bakom.
Just nu tror han att resultatet i folkomröstningen kommer att bli nej. Den rådande atmosfären på Korfu färgas av rädsla, på grund av det medierna rapporterar om, och på grund av de stängda bankerna och uttagsgränserna.
– Folk är rädda för att vi tvingas lämna både euron och EU om resultatet blir ett nej. Jag är inte orolig för framtiden, i värsta fall, om vi lämnar euron och återtar drakman, så kommer inte min personliga ekonomi att försämras. Den var aldrig bra när vi hade euron heller. Kom ihåg att flera länder i EU har sin egen valuta, som Storbritannien, Rumänien, Ungern och så vidare. Jag tror att vi överlever. Livetgår ändå vidare, och kanske det är för det bästa.
Allt har ställts på sin spets den här veckan, säger Thanos Koutoulas.
29-åriga Thanos Koutoulas, som jobbar med it på ett internationellt företag i Aten var osäker in i det sista hur han ska rösta.
– Jag skulle gärna ha röstat nej, för ideologiskt sett hade det varit det rätta för mig. I går kväll insåg jag att det inte har någon betydelse hur jag röstar. Regeringen har signalerat att de kommer att förhandla ändå. Så det är irrelevant vad grekerna säger. Jag antar att ett ja skulle innebära mer muskler i förhandlingarna, och ett nej mindre muskler. Det blir ett avtal som antingen blir dåligt, eller riktigt dåligt.
Han upplever också att förtroendet för Tsipras och de andra grekiska förhandlarna fått sig en törn efter att premiärministern i veckan meddelade att han trots allt kan godkänna vissa punkter i lånegivarnas villkor.
– Jag är van vid att grekerna är ett delat folk. Men allt har ställts på sin spets den här veckan. Bekanta från den övre medelklassen, tänker rösta nej, medan andra från arbetarklassen tänkte rösta nej. Det är tvärt emot för vad man skulle tro att de röstar.