
"Viktigt att försvaret deltar i Pride"
I Sverige har försvaret deltagit i Prideparaden i åratal. Nu höjs röster för att också Finlands försvarsmakt borde medverka.
– Det skulle vara en klar signal: Försvarsmakten är hela folkets försvarsmakt, säger Försvarshögskolans docent, överstelöjtnant Torsti Sirén.
Försvarsmaktens deltagande i Prideparaden vore ett ypperligt sätt att kommunicera organisationens värdegrund, menar Sirén, och påpekar samtidigt att det är fråga om hans personliga åsikt.
Enligt Sirén skulle deltagandet vara ett strategiskt budskap om att Finland tillhör västvärlden.
– Om man säger att vi tillhör västvärlden och att här råder en västerländsk värdegrund är det budskapsenligt att agera enligt det. I Ryssland tillåts inte Prideparader, så det här vore en signal också mot det hållet att vi tillhör väst.
Också officeren James Mashiri, som tjänstgör vid Försvarsmaktens logistikverk i Åbo, anser att Försvarsmakten borde medverka.
– Det vore mycket viktigt att säkerhetsmyndigheter, som i normala fall kan begränsa befolkningens frihet och grundläggande rättigheter, deltar i Pride-paraden, med mål att främja sexuella minoriteters tillit till behörig användning av förvaltningsmakt också i de fall där objektet hör till en minoritet som lättare utsätts för diskriminering och förakt, skriver Mashiri på sin blogg.
Mashiri skriver att säkerhetsmyndigheter också borde delta i andra möten och evenemang för till exempel personer med invandrarbakgrund och personer som kämpar för kvinnors rättigheter.
Får delta som privatperson
Försvarsmakten har emellertid inga planer på att delta i Prideparaden, säger kommunikationschef Mika Kalliomaa.
– Vi har inte planerat att delta, varken i den här paraden eller i andra organisationers evenemang. Det skulle säkert finnas också många andra möjligheter att delta i samhällsdebatten, vi ser inte att det för tillfället finns någon orsak att delta i just det här, säger han.
Kalliomaa påminner att jämlikhet är en del av försvarsmaktens verksamhet och att försvaret har en jämlikhets- och jämställdhetsplan som uppföljs.
Skulle inte Prideparaden vara ett bra sätt att kommunicera det budskapet?
– Jag hoppas att budskapet syns i vår verksamhet, säger Kalliomaa.
Enligt Kalliomaa är det ändå inte förbjudet för en officer att delta i uniform som privatperson.
Försvaret välkomnas
Bland annat i Sverige, Storbritannien och USA har försvaret deltagit i Prideparader.
– För oss är det självklart att en sjöman eller soldat i Försvarsmakten, utan att darra och med självklarhet, ska kunna förklara att det militära uppdraget innebär att slå vakt om människans grundläggande värderingar, förklarar svenska Försvarsmaktens informationsdirektör Erik Lagersten beträffande Försvarsmaktens medverkande.
James Mashiri konstaterar att stödet för demokratiska institutioner och manifestationer i många länder ses som en förlängning av myndigheternas lagstadgade uppgifter, men att man i Finland bara nöjer sig med att följa lagen ordagrant, utan att ta till sig dess hela andemening.
– Därför utmanar jag nästa års Pridearrangörer att bjuda in säkerhetsmyndigheterna och deras fackorganisationer att delta i paraden.
Helsingfors Prides producent Aleksi Saikkonen säger att Försvarsmakten är varmt välkommen att delta.