Vi använder cookies på våra sajter för att ge dig en bättre upplevelse.

  • Första sidan
  • Prenumerera
  • Kundservice
  • Annonsera
  • Ta kontakt
  • Min prenumeration
  • Jobba hos oss
  • e.hbl.fi
  • Om Hbl
  • Kortet.fi
  • På TV i dag
  • Nyhetsbrevet
Hem
  • Nyheter
  • Lokalt
  • Opinion
  • Sport
  • Kultur & nöje
  • Livsstil
  • Bloggar & poddar
  • HBL TV
  • Nyheter
  • Lokalt
  • Opinion
  • Sport
  • Kultur & nöje
  • Livsstil
  • Bloggar & poddar
  • HBL TV
    • Svenskfinland
    • Världen
    • Ekonomi
    • Politik
    • Brott & Olyckor

    Felmeddelande

    User error: Failed to connect to memcache server: localhost:11211 in dmemcache_object() (line 415 of /srv/gamla-sites/docroot/sites/all/modules/memcache/dmemcache.inc).
    Stor efterfrågan. Antalet unga utan examen som vänder sig till ungdomsverkstaden Sveps ökar år för år. Tariku Ahlfors, som arbetar som social tränare, säger att många av de problem som ungdomarna kämpar med borde ha uppmärksammats mycket tidigare i skolorna. Foto: Richard Nordgren

    Över 20 000 unga i Nyland saknar utbildning

    Axel Vikström
    Publicerad: 27.06.2015 06.00 • Uppdaterad: 27.06.2015 11.29

    Ämnesord

    • Finland
    • Utbildning
    • Nyland

    Dela

    Twittra

    Verktyg

    Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

    En av fem. Så många unga vuxna i åldern 25–29 i Nyland saknar en examen efter grundskolan. Situationen i landskapet är klart sämre än i övriga Finland.

    2013 saknade upp till 20 procent av alla 25–29-åringar i Nyland en examen efter grundskolan. Det visar en ny rapport från Statistikcentralen. I övriga delar av Finland är andelen betydligt lägre, bara 14 procent av åldersklassen.

    Sämst är utbildningssituationen i Hangö, där nästan en tredjedel av de unga vuxna saknar examen efter grundskolan. Det har förklarats med att Hangö är starkt präglat av hamnen och industrin, där många unga fått välbetalda jobb som inte förutsätter någon examen.

    I Nyland är det endast i Pukkila, Mörskom och Grankulla som fler unga vuxna har en examen efter grundskolan än i landet i genomsnitt. Heidi Backman, bildningsdirektör i Grankulla, säger att det i kommunen finns en tradition av att utbilda sig. Det sociala arvet spelar stor roll.

    – Den socioekonomiska bakgrunden har alltid betydelse för hur barnet väljer att göra i livet. Om föräldrarna är högt utbildade är det rätt sannolikt att även barnen skaffar sig en utbildning.

    Brist på personlig handledning

    I huvudstadsregionen har 18 220 unga vuxna inte avlagt någon examen efter grundskolan. Av dessa finns över 10 000 i Helsingfors. Anu Heinonen, projektchef för Gemensam utbildningsgaranti i Nyland, oroas av statistiken.

     

    – Det är en ohygglig mängd. Även om procenttalet inte är lika dåligt som i de små kommunerna så är de här problemen svårare att kontrollera i stora städer.

    Anu Heinonen säger att det finns många orsaker till att så många unga helsingforsare går utan examen. Utbildningsutbudet i staden är brett, men många hoppar i ett tidigt skede av sina utbildningar när de inte är motiverade eller klarar av studierna.

    En nyckel till att vända trenden skulle kunna vara att underlätta arbetet för elevhandledarna i grundskolan. Anu Heinonen berättar att Nylands förbund har skickat ut en enkät till elevhandledarna i Nyland där man ställt frågor om deras arbetssituation. Även om hon inte hunnit analysera hela materialet så finns det en tydlig trend.

    – Vissa kommuner verkar helt klart ha färre personalresurser att röra sig med än andra. Resurserna borde fördelas så att alla elever kan få hjälp, men i dag tycks det verkligen inte vara så i alla kommuner.
     

    "På Sveps träffar Tariku Ahlfors många ungdomar som sjunkit in i hopplöshet."

    Tariku Ahlfors arbetar som social tränare på ungdomsverkstaden Sveps. Han har tidigare varit elevhandledare i Munksnäs högstadieskola och han känner igen den bild som Anu Heinonen målar upp.

    – Den personliga handledningen är otroligt viktig, men i många stora skolor finns en enda elevhandledare till hands för alla elever. Målet är att man ska hinna med ett personligt samtal och några gruppdiskussioner med varje niondeklassare – men väldigt många behöver betydligt mera hjälp än så, säger han.

    Men det handlar inte bara om att erbjuda vägledning. Tariku Ahlfors säger att hela grundskolan borde göras om för att bättre förbereda ungdomarna för framtida studier.

    – Eleven kanske lär sig namnet på en massa floder och sjöar, men frågan är om hen jobbar upp ett gott självförtroende och lär sig hur man ska studera? Dessutom är undervisningsmetoderna ofta mycket ensidiga, det handlar mest om att sitta och lyssna även om lärarna är medvetna om att många elever lär sig bättre på andra sätt. Vissa lärare är jätteduktiga på det här, och då märker man omgående att hela klassen drar nytta av det.

    Nytt projekt på gång

    På Sveps träffar Tariku Ahlfors många ungdomar som sjunkit in i hopplöshet. Mer än hälften av dem som dyker upp saknar examen. Många har inlett en utbildning men slutat av olika orsaker.

    – Ofta handlar det om inlärningssvårigheter, depression eller andra personliga problem. Och även om man börjat övervinna sina problem är det inte lätt att återvända till skolbänken och sitta där med 16-åringarna när man själv är 25. Visst kan man välja en vuxenutbildning, men där är stödet inte alltid lika bra för dem som har inlärningssvårigheter.

    Ett annat bekymmer som han lagt märkte till är att många yrkesutbildningar verkar vara för krävande för dem som har problem med inlärningen.

    – Det behövs fler yrkesutbildningar som är mindre teoretiska och mer praktiska. Politikerna har satsat på läroavtal, men man måste vara i mycket bra skick för att orka studera och arbeta samtidigt. Det är inte många som varit hos oss som går den vägen, säger han.

    I stället lyfter Tariku Ahlfors fram projektet Ohjaamo, ett samarbete mellan huvudstadsregionens kommuner och arbets- och näringsbyrån som kör i gång i sommar. Tanken är att samla all hjälp under ett tak som unga utan studieplats och arbete behöver. I Vanda öppnades den första Ohjaamo-stationen förra veckan och senare i sommar dyker de upp i Esbo och Helsingfors. Projektet fortsätter till 2018, men tanken är att tjänsterna ska bli permanenta.

    – Det är ett jättebra projekt som förhoppningsvis kan hjälpa oss att fånga upp ungdomarna i ett tidigare skede. Unga som tappat sitt mål i livet är ett alltför vanligt och farligt fenomen.

    Texten har korrigerats 10:36 – tidigare stod det i rubriken att över 100 000 nyländska ungdomar saknar jobb. Det är felaktigt, HBL beklagar felet. 

    Fel i rubrik om antal arbetslösa unga

    I HBL 27.6 står det i rubriken till artikeln på sidorna 8–9 att över 100 000 unga i Nyland saknar utbildning. Det är en felaktig siffra: I Nyland finns det sammanlagt 114 269 unga i åldern 25–29 och av dessa saknar en femtedel, 23 056, en examen efter grundskolan. HBL beklagar felet.

    Läs också

    27.6.2015"Felet ligger i strukturerna, inte i huvudet"
    Axel Vikström
    Ta kontakt Flera artiklar av Axel Vikström

    Nyhetspulsen

    3.2.2016 08.32 3.2.2016
    Här är HBL.fi 4.0
    » Det har gått 20 år sedan HBL tog steget in på Internet – nu lanseras den fjärde större förnyelsen av...
    2.2.2016 22.07 2.2.2016
    Jurase Park marknadsför felaktigt
    » Dinosaurieparksprojektet använde gruppfinansieringsbolaget Invesdors namn i markandsföringssyfte – utan lov.
    2.2.2016 18.29 2.2.2016
    "Motbjudande skatteflykt"
    » Att sälja Fortums elnät var aldrig en god idé, säger statsminister Juha Sipilä (C).
    2.2.2016 21.55 2.2.2016
    Bensow fick äntligen ihop bokslutet
    » Skandalomsusad barnhemsstiftelse vill återupprätta sitt rykte.
    2.2.2016 20.56 2.2.2016
    Vill spela in "Star Wars" i rymden
    » Regissören Colin Trevorrow drömmer om att ta inspelningarna till yttre rymden.
    2.2.2016 17.20 2.2.2016
    Designens underbarn lämnar Finland
    » Fyra Aalto-studenter har tagit sig vidare till finalen i den erkända modetävlingen i Hyères.
    2.2.2016 19.45 2.2.2016
    Domkyrkan stängs för en vecka
    » Helsingfors domkyrka håller stängt i en vecka på grund av torkningen efter en vattenskada.
    2.2.2016 17.49 2.2.2016
    Misstänkt explosion i svensk skola
    » Svenska tidningar berättar om en kraftig explosion i en gymnasieskola i Karlstad. Inga spår av förödelse har dock rapporterats.
    2.2.2016 20.51 2.2.2016
    Läckor i Aarniofallet förvånar CKP
    » Informationsläckor från CKP och Helsingfors narkotikapolis var tisdagens var tisdagens ämne i målet kring Jari Aarnio.
    2.2.2016 21.19 2.2.2016
    SFP vill ge alla asylsökande id-kort
    » Asylsökande borde ges chansen att arbeta direkt efter ankomsten, anser Svenska folkpartiet.

    Bloggar

    Visa fler bloggar

     
    1.2.2016 20.36 1.2.2016
    Ungdomar uppskattar tydlig reklam
    Nyheter
    » Transparens är viktigare än objektivitet, säger forskare Vilma Luoma-aho.
    Amanda Mannstrom
    1.2.2016 23.07 1.2.2016
    Frågor och svar om zikaviruset
    Nyheter
    » Om du är gravid ska du inte resa till Latinamerika om du inte måste, säger de finländska hälsomyndigheterna.
    Peter Buchert
    2.2.2016 09.57 2.2.2016
    Som ett lapptäcke i drömmarnas land
    Kultur
    » Lars Huldén hade tänkt sig en forskarbana men blev på köpet älskad författare. På fredag när det är Runebergsdagen, fyller han 90.
    2.2.2016 20.21 2.2.2016
    Så vill svenska regeringen minska tiggeriet
    SVERIGE
    » Skänk inte pengar i muggen utan stöd hellre organisationer i de utsattas ursprungsländer.
    Anna Svartström
    1.2.2016 20.31 1.2.2016
    Genomskinlig journalistik
    Opinion
    » Nyligen slog en kollega larm om en så kallad advertorial som vi publicerat på webben och som en läsare delat via Facebook, varpå den plötsligt såg ut som en redaktionell text.
    Susanna Ilmoni
    1.2.2016 12.48 1.2.2016
    Tommy Pohjola: Skammen går på torg
    Opinion
    premium Graffitikonsten som pekade ut Vandabossar plockades ned och därmed gick staden från en pinsamhet till en annan.
    Tommy Pohjola
    Hbl - Hufvudstadsbladet
    Hbl.fi

    Hufvudstadsbladet är den största finlandssvenska dagstidningen i Finland och utkommer i Helsingfors.

    Kontakta HBL
    Växel 09 12531
    Prenumerationer 09 1253 500
    pren@hbl.fi

    KSF Media ger ut Hufvudstadsbladet, Västra Nyland, Östnyland, Loviisan Sanomat och Hangötidningen | Hangonlehti.

    Ansvarig redaktör (digitalt innehåll): Susanna Ilmoni
    Chefredaktör för tidningen Hufvudstadsbladet: Tommy Westerlund
    Nyhetschef inrikes och världen: Lena Skogberg (tf.)
     

    Nyhetstips & pressmeddelanden
    E-post: nyheter@hbl.fi
    SMS: TIPS "ditt meddelande" till 13513
    MMS (bilder): TIPS till 13513
    Ring nyhetschefen: 09 1253 222
    Ring webbproducenten: 044 78 35 720

    • Första sidan
    • Prenumerera
    • Kundservice
    • Annonsera
    • Ta kontakt
    • Min prenumeration
    • Jobba hos oss
    • e.hbl.fi
    • Om Hbl
    • Kortet.fi
    • På TV i dag
    • Nyhetsbrevet