
/
Miss Gay-finalist vill sprida mod
– Att komma ut handlar om mer än att berätta om sin sexuella identitet, säger Catariina Salo, finalist i tävlingen Miss Gay Finland.
På sajten missgayfinland.fi poserar åtta snygga finalister, men egentligen har tävlingen väldigt lite med utseende att göra. Det är HBTQ-frågorna som ska få plats i rampljuset, något som också finalisten Catariina Salo länge jobbat för. Som redaktör och programledare på Radio Extrem lyfter hon ofta upp jämlikhetsfrågor och i fjol engagerade hon sig i Jeppis Pride. Hon ordnade bland annat gratis busstransport från Helsingfors till Jakobstad och såg till att personer med funktionsnedsättning kunde vara med i paraden.
Hennes tävlingsdeltagande har fått ett brett stöd i Svenskfinland. Hannele Mikaela Taivassalo, Kasper Strömman, Maria Turtschaninoff och Marcus Rantala hör till dem som stöttar henne på Facebook där Salo skapat en egen profil för sin kandidatur. Hon är synbart rörd över stödet.
– Jag har lipat när jag läst vad folk har skrivit och sagt, mest för att jag är så innerligt glad att så många sluter upp bakom en fråga som kanske inte direkt berör dem själva. När majoriteten står upp för minoriteten börjar det hända saker. Se bara vad Tahdon-kampanjen gjorde för könsneutrala äktenskap, säger hon.
Lång process
Men Catariina Salo är också rörd av personliga orsaker. För henne är Miss Gay Finland en manifestation – det är första gången hon så öppet går ut med sin bisexualitet. Även om hennes närmaste vänner alltid vetat att hon inte faller inom den heterosexuella normen har hon inte känt ett behov av att ropa ut det på gator och torg.
– Jag såg det aldrig som något problem, helt enkelt. Först i efterhand inser jag att jag under en lång tid levde med en ständig känsla av förtryck. Jag förstod bara inte då att känslan var kopplad till de här frågorna, säger hon.
Att hon i dag mår bra är resultatet av målmedvetet arbete. Det började för ett år sedan då hon beslöt sig för att gå i terapi, ett beslut som visade sig vara klokt. Terapin gav klarsyn och lugn, och knutarna började lösa upp sig en efter en. Och när Miss Gay-tävlingen skulle ordnas kändes det plötsligt helt naturligt för Salo att anmäla sig som kandidat.
– Fast egentligen är den sexuella identiteten ganska sekundär. Det handlar snarare om att skapa en känsla av trygghet. När man känner sig trygg kan man vara gay eller inte gay – vad som helst. Man är bekväm med sig själv, säger hon.