Förordning gav salt i mjölken
All mjölk som tillverkats sedan slutet av fjolåret innehåller salt enligt näringsvärdet på förpackningen. Vi kontaktade Livsmedelssäkerhetsverket Evira för att fråga vad som är på gång.
Syftet är gott. Med hjälp av den nya sameuropeiska förordningen om livsmedelsinformation (EU N:o 1169/2011) ska konsumenterna lättare än tidigare kunna fatta välgrundade beslut när det gäller vilka livsmedel de köper. Bland annat ska ursprunget vara angivet på färdigförpackat kött från gris, får, get och fjäderfä och de viktigaste allergiframkallande ingredienserna ska ingå i ingrediensförteckningen i alla EU-länder.
Men förordningen, som för Finlands del närmast gäller förpackade livsmedel som tillverkats efter den 13 december i fjol, orsakar ändå förvirring om hur saltet ska anges på förpackningarna. Till exempel vanlig mjölk, som i dag innehåller lika lite salt som den alltid har gjort, har enligt den nya förordningen ett saltinnehåll på 0,1 gram per 100 gram, del vill säga ett knappt kryddmått salt per liter.
Natrium är boven
Koksalt, med det kemiska namnet natriumklorid, består till 40 procent av natrium som i alltför stora mängder orsakar bland annat högt blodtryck. Så näringsrekommendationerna som varnar för de skadliga verkningarna av salt syftar i själva verket till att minska vårt intag av natrium.
Men natrium förkommer även naturligt i många livsmedel: till exempel linfrö innehåller 43 milligram natrium per 100 gram och rödbeta 34 milligram natrium per 100 gram. Mjölk innehåller så klart inget tillsatt koksalt men den naturliga mängden natrium är 40 milligram per 100 gram mjölk. Enligt det gamla sättet att ange näringsvärdet presenterades mjölkens natriuminnehåll just så.
Men hur förvandlas 40 milligram natrium till 100 milligram salt enligt den nya förordningen? Syftet är att beakta hela natriuminnehållet i en produkt och enligt förordningen ska livsmedelstillverkarna multipliceras den totala mängden natrium med 2,5 och resultatet blir den saltmängd som ska anges i listan över produktens näringsvärde.
När det gäller mjölk är ekvationen 40 mg natrium x 2,5= 100 mg salt, och det anges som 0,1 gram salt/100 gram mjölk i förteckningen över näringsvärde. Logiken att om mängden naturligt natrium i mjölk härstammade från koksalt skulle det krävas 100 milligram natriumklorid för att natriuminnehållet ska bli 40 milligram.
Är det här inte förvirrande, överinspektör Tuulikki Lehto på Evira?
– Det kan vara förvirrande åtminstone till en början innan folk vänjer sig. Men om tillverkarna vill kan de lägga till en förklaring om att saltet i mjölken beror på det naturliga natriuminnehållet i produkten.
Men natrium är inte samma sak som salt?
– Av saltets beståndsdelar är det natrium som har skadliga hälsoverkningar, inte klor. Folk vet att salt inte är bra men ofta inser de inte att det är natrium som är det skadliga. Så tanken är att det blir mer lättförståeligt när mängden natrium anges som salt.