Svag efterfrågan på ekologiskt bland finländarna
Kajanaland och Norra Karelen har klart mer ekologisk produktion än andra delar av Finland. Det framgår av statistik från Jord- och skogsbruksministeriet. Av de kajanaländska gårdarnas sammanlagda odlingsareal är över en fjärdedel ekologiskt odlad och av de nordkarelska gårdarnas över en femtedel.
På andra håll i landet är som bäst en dryg tiondel av arealen ekologiskt odlad.
– I Kajanaland och Norra Karelen har lönsamheten kanske förbättrats när man övergått till ekologiskt, gissar jordbruksöverinspektör Leena Seppä.
Ekogårdar får ett särskilt produktionsstöd eftersom deras skörd är mindre.
– I de områdena finns också många gårdar med både boskap och odling, vilket är viktigt i ekoproduktionen, tillägger Seppä.
Dessutom finns det många fårgårdar i Kajanaland och Norra Karelen. Det är lättare för fårfarmare att övergå till ekologisk produktion om det finns mycket betesmark att tillgå.
Få köper ekologiskt
I Finland ligger efterfrågan på ekologiskt producerad mat långt efter toppen i europeisk jämförelse. Till exempel i Danmark var andelen ekologiska produkter på livsmedelsmarknaden 2013 cirka åtta procent, då den i Finland var mindre än två procent, enligt ministeriet. De senaste åren har efterfrågan ändå ökat något också i Finland.
Seppä kan inte säga vad det beror på att efterfrågan på ekologiska livsmedel utvecklas så långsamt i Finland.
– En del säger att det är svårt att hitta dem på butikshyllan, men det tycker inte jag.