
Läsarnas mössminnen
HBL bad läsarna dela med sig av sina bästa minnen av studentmössan. Och vilka äventyr mössorna varit med om! Här kommer några av svaren.
“Jag blev student från BSS 1966. Min studentmössa krönte Manda efter en lång kamp med rödmössor. Tillsammans med min klasskamrat Berhard Edgren såg vi oss tvungna att klättra upp på Manda en stund efter midnatt den 1 maj 1969. Vi avlägsnade inkräktarna och slängde ner den röda mössan som de satt på Mandas huvud. Jag var först upp och krönte Manda. Innan vi klättrade ner som segrare ersatte vi min mössa med Bernhards emedan någon kastat upp en teknologmössa åt honom. Mössans tofs hade lossnat då den använts som piska i striden.”
Erik Karlberg
“Min mössa har varit med om ALLT! Sedan 1966!”
Marianne Rosvall
"När jag skrev studenten våren 1947 upplevde vårt land karga efterkrigsår. Den vita studentmössan var gjord av ett tyg, som inte var riktigt vitt utan gick en liten, liten aning i blekblått. Nyansen kallades förklenande skummjölksvitt.En av mina kusiner hade jobb i Sverige. Hon köpten en studentmössa åt mig och smugglade den över tillvårt land. Den var bländande vit och hade på landets vis blågult foder. På dimissionsdagen marscherade de nybakade Helsingforsstudenterna från stadens centrum till Sandudd, där man lade ned en del av sina rosor vid hjältegraven. Några år senare, då jag studerade vid Hanken. blev kombinationen Sandudd och studentmössorna aktuell igen och den gången undantagsvis mitt i vintern. Vid marskalk Mannerheims begravning den 4 februari 1951 bildade vi, liksom många andra korporationer, spalje längs sorgetågets väg från dåvarande Storkyrkan till Sandudd. Vi hade fått instruktioner att vara iklädda studentmössa och att ha en yllestrumpa i mössan för att inte frysa i vintervädret. På vår plats på Arkadiagatan intog vi grundställning, när det långa sorgetåget drog förbi. Min studentmössa finns alltjämt kvar och kommer fram till första maj. Den en gång bländvita huvudbonaden har numera en nyans, som på tyska med en tolerant omskrivning kunde kallas dunkelweiss."
Ragnar Backström, Kotka
“Min 86-åriga fars studentmössa hämtade hans syster från Stockholm. Svart sammetsband fick man insytt i affären på södra Esplanaden i H:fors.”
Anders Nordström
“Jag har kvar min farfars studentmössa, från 1905.”
Tom Wilen
“Enda gången jag har använt mössan var på studentdagen 1975. På kvällen trampade jag på den i vägdammet på en bro så att den inte skulle skina så förskräckligt vit. Min mamma har skickat den efter mig vart jag än har flyttat. Lyran fick dottern som prisrosett när hon lekte med sina leksakshästar. Dit for den.”
Annika Orre