
Hundbajspåsar intresserar Helsingfors
Det svenska börsnoterade företaget Tikspac är på charmoffensiv i Finland. Företaget jobbar för att minska mängden synlig hundavföring i tätorterna. Helsingfors stad ska ta ställning till bajspåsarna ännu i vår.
Tretton kommuner i Finland har redan nappat på idén. Hundägarna Hanna Rauhala och Anne Mäki som promenerar med sina hundar Santtu och Roki vid
stranden av Tölöviken hoppas att också Helsingfors ska låta rigga upp ställningar med nedbrytbara bajspåsar. Tikspacs försäljningschef i Europa Stefan Arvidsson
och marknadschef i Finland Fia Mildbeck är på besök i Finland i syfte att övertyga fler kommuner om förträffligheten med företagets koncept.
Hanna Rauhala får testa hur det går att få loss en påse från ställningen med totalt 250 påsar. Det behövs en rejäl knyck för att få påsen att lossa.
– Jag tycker det här verkar bra. I allmänhet har jag påsar med mig, men någon gång kan de ha tagit slut. De här ställningarna kan dessutom få fler hundägare att plocka upp efter sina hundar, säger Hanna Rauhala.
Hon tyckte påsen sitter en aning hårt. Stefan Arvidsson förklarar att det finns en risk att påsarna flyger omkring eller att många rycks bort i onödan om de sitter allt för löst.
Det är fjärde gången Tikspacgänget är i Finland för att presentera sin produkt för beslutsfattarna ute i kommunerna. I ekonomiskt svåra tider lystrar både tjänstemän och politiker gärna till sådant som är helt gratis. Projektet är kostnadsfritt för kommunerna. Det finansieras av det lokala näringslivet. Företagen köper medieplatser på de så kallade stationerna.
Sammanlagt tretton kommuner har sagt ja till konceptet. Bland annat Grankulla, Sibbo, Tusby, Lovisa, Raseborg, Ingå och Sjundeå har eller kommer att sätta upp ställningar med bajspåsar. Varje ställning har 250 nedbrytbara påsar av majsstärkelse.
Grundare ogillade bajs
Maximalt kan 23 lokala företag köpa synlighet på ställningarna. Ju fler stationer kommunen har desto mer betalar de lokala företagen för synligheten.
Tikspacs grundare Stig-Arne Mårtensson från Falkenberg i södra Sverige utgick inte från en kommersiell idé. Han är själv hundägare och tyckte det fanns för
mycket hundbajs i omgivningen i Falkenberg. Han gick upp till kommunen och föreslog att de tillsammans skulle göra något för att snygga upp omgivningen. Nu har
260 kommuner i Norden hakat på idén. Företaget levererar ställningar och påsar. Kommunerna placerar ut ställningarna och fyller på påsar.
– Vi har haft ställningar med hundbajspåsar i fem månader. Vi är mycket nöjda och skulle gärna ta emot flera ställningar, säger Pia Grönkvist, som har
koordinerat projektet i Sibbo.
Helsingfors intresserad
Pekka Engblom, parkansvarig i Helsingfors stad, tycker konceptet låter mycket intressant.
Han säger att nämnden för allmänna arbeten sannolikt tar ställning till om påsarna kommer till huvudstaden innan semesterperioden inleds.
– Vi hoppas att det förbud mot reklam i parker som gäller i Helsingfors inte sätter käppar i hjulet för bajspåsarna. Det här handlar snarast om sponsorering, inte om
reklam i kommersiellt syfte, säger Engblom.
Fakta:
Hundbajs är en miljöfråga
• Tikspac grundandes 2001
• 260 kommuner i Sverige, Norge, Danmark och Finland har företagets bajspåsstationer
• 23 miljoner påsar skickas ut till samarbetsparterna årligen