Mjölk, ägg och kött trotsar deflationen
Priset för tomat och gurka har gått ner under de senaste åren, medan mjölk, ägg och kött har blivit över 50 procent dyrare, skriver Talouselämä.
Statistikcentralen publicerade på fredagen information om årsförändringar i konsumentpriserna. Finlands inflation låg i februari på minussidan med 0,1 procent och januari låg inflationen på –0,2 procent.
Konsumentprisernas årsförändring har senast varit negativ i januari 2010. Under det dystra året 2009 rådde deflation från juni till december.
Talouselämä har kollat prisförändringarna för fjorton livsmedel för åren 2003 och 2014 samt för åren 2009 och 2014. Bland produkterna hade priset på ägg, malet nötkött, kaffe och lättmjölk förändrats mest.
Malet nötkött var år 2014 i genomsnitt 52 procent dyrare än år 2003. Förra året fick man ett kilo kött för 10,20 euro, medan samma mängd kött kostade 6,70 euro år 2003.
Från år 2009 till 2010 sjönk genomsnittspriset för nötkött från 8,97 euro till 8,33 euro. Om man jämför med år 2009 förändrades kilopriset med fjorton procent.