Matbanker kan minska svinn
Matbanker är en stor outnyttjad möjlighet för att minimera livsmedelssvinnet i Norden, påpekar forskare. En färsk nordisk undersökning visar att matbankerna delar ut över tre miljoner måltider om året.
Matbankerna tillreder måltider av överflödig mat som annars skulle ha kastats bort. Antalet måltider är stort trots att det i Norden bara finns tre matbanker som räknas som officiella.
Undersökningen bekräftade också att det är viktigt att ordna med en lokal omdistribution av maten från matvaruaffärerna och producenterna direkt till hjälporganisationerna. Medan de tre matbankerna serverade omkring 1,6 miljoner måltider uppskattades att den direkta omdistributionen bidrog med två eller tre gånger så mycket.
– Omdistribution av mat är ett gott exempel på social innovation, där tillgängliga resurser används mer effektivt med både miljöfördelar och sociala fördelar som följd, heter det i forskningsrapporten.
Undersökningen finansierades genom ett initiativ för grön tillväxt vid Nordiska ministerrådet.
Det finns 257 registrerade matbanker i Europa. De förmedlar kontakter mellan företag som har överflödiga livsmedel och välgörenhetsorganisationer, så att det blir möjligt att laga mat till hjälpbehövande. I studien konstateras att det finns en stor underutnyttjad potential inom omdistributionen i alla de nordiska länderna.