Proteinkvargen lovar mer än den ger
Vanlig mjölkkvarg innehåller i vissa fall till och med mera protein än de produkter som marknadsförs som proteinkvarg. – Målet är inte att vilseleda konsumenterna, säger Reijo Kiskola, vd på Arla Finland.
På initiativ av en läsare jämförde tidningen Östnyland proteininnehållet i Arla-produkterna Arla Protein-proteinkvarg och Arla Keittiö-mjölkkvarg. Resultat var att Keittiö-mjölkkvargen innehåller 11 gram protein per 100 gram kvarg medan Protein-kvargen innehåller 10 gram protein per 100 gram.
Läsaren som kontaktade tidningen anser att benämningen proteinkvarg är missvisande i ljuset av näringsinnehållet.
– Benämningen proteinkvarg låter nog för en vanlig konsument som en produkt som har förhöjt proteininnehåll, anser han.
Men Reijo Kiskola, vd på Arla Finland, är av annan åsikt och säger att målet inte är att vilseleda konsumenterna.
– Vi vill föra fram att det är en produkt som innehåller mycket protein. Det finns en efterfrågan på proteinprodukter så vi vill upplysa konsumenterna om att det finns mycket protein i produkten. Vi säger inte att proteininnehållet i proteinkvarg skulle vara högre. Kvargprodukter i allmänhet skulle kunna kallas proteinprodukter.
Minna Elovainio, kommunikationschef för innovationer och produkter på Arla Finland, förklarar skillnaden mellan proteinkvarg och vanlig mjölkkvarg.
– De är produkter för helt olika ändamål. Keittiö-kvargen är för matlagning medan proteinkvargen är ett mellanmål med mjukare konsistens som är gjort att ätas som sådant. Med namnet proteinkvarg vill visa för kunderna att det handlar om ett proteinrikt mellanmål.
Men även på konsumenternas intresseorganisation Konsumentförbundet ser man benämningen proteinkvarg som problematisk i sammanhanget. Arla är inte den enda tillverkaren vars proteinkvarg innehåller mindre protein än vanlig kvarg och Annikka Marniemi, livsmedelsexpert på Konsumentförbundet, säger att föreningen kontaktas av konsumenter som tycker att namnet proteinkvarg ger fel bild av produkten
– Vår syn på saken är att benämningen proteinkvarg är missvisande, just på grund av att många av dem innehåller mindre protein än vanlig mjölkkvarg, säger hon.