Bröstmjölk kan bli livräddare
Problemet med antibiotikaresistens kan vara på väg att lösas. Svenska forskare har hittat ett protein i vanlig bröstmjölk som gör att medicinen biter på bakterier som tidigare varit resistenta.
Det är forskare i Lund som funnit att proteinkomplexet hamlet gör resistenta bakterier känsliga för antibiotika igen.
Sedan tidigare vet man att proteinet kan användas mot cancertumörer och att det har antibakteriella egenskaper – upptäckter gjorda av professor Anders Håkansson när han var doktorand för 20 år sedan.
Men proteinet har visat sig ha fler viktiga egenskaper. Enligt de senaste rönen dör vissa bakterier när man tillsätter hamlet.
– Och än mer intressant är att hamlet gör vissa bakterier känsliga för antibiotika. Än så länge verkar det som att alla bakterier kan göras känsliga för antibiotika genom hamlet, säger Håkansson, i dag verksam vid institutionen för translationell medicin vid Lunds universitet.
En ond cirkel
Den gängse metoden när bakterier blir antibiotikaresistenta är att ta fram nya antibiotikasorter – som i sin tur blir oanvändbara på grund av resistens.
Så snurrar det på med den ena nya antibiotikan efter den andra, och alltmer resistens, förklarar Håkansson.
Nu ska forskarna testa att behandla djur med hamlet och antibiotika. Först kommer forskarna att lägga bakterier som varje år dödar miljoner med människor i fokus – bland annat tuberkulos och pneumokocker som leder till lunginflammation, skriver SR.
Om det visar sig fungera så kan bröstmjölksprotein komma att användas på patienter inom bara ett till två års tid, enligt Anders Håkansson.