Kändiskock lockar med billig lunch
I vinter har kändiskocken Michael Björklund lanserat en helt ny affärsidé. För att få fart på restaurangen erbjuder han lunch för fem euro – något som fått hela Åland på fötter.
– Januari är en tråkig månad på Åland. Alla har ont om pengar. Så jag kände att vi måste hitta på något extra. Att erbjuda en billig lunch får folk på fötter och vi i köket får mer att göra, säger en nöjd Michael Björklund.
Just i dag består femeuroslunchen av egen griskorv med potatiskompott och senap, ugnsbakad lax med potatiskompott och en kryddsås eller ärtsoppa med plättar.
– Vi jobbar med samma råvaror som vanligt. På sikt hoppas jag att kunderna får smak för god lunchmat och att de kommer tillbaka även om lunchen i sommar kostar en tia.
Sedan starten för den billiga lunchen har Björklunds restaurang Smakbyn gått från att servera 60 luncher per dag till runt 400.
– Erbjudandet är helt klart populärt. Det har blivit lite av ett jippo att komma hit. Folk som inte annars tar sig ut sätter sig i en taxi och kommer till oss.
Den billiga lunchen drar ändå inte in några extra pengar, menar Björklund.
– Som läget är nu går vi åtminstone inte på minus. Med tanke på framtiden hoppas vi att effekten är positiv. Om antalet lunchgäster ökar kunde det vara en idé att erbjuda femeuroslunch hela tiden.
Det enda negativa han kan komma på är tendensen till köbildning om många gäster anländer samtidigt.
– Det får man vara beredd på.
Lunch för 5 euro serveras i Smakbyn på Åland denna vecka ut samt en gång till senare i vår.