Hälsomaten finns runt knuten
Än en gång har det bevisats – nordisk mat är lika bra för hälsan som medelhavskost. Den är näringsrik och välsmakande och dessutom miljövänlig och billig.
Havregryn, blåbär, vitkål, älgkött, rotsaker och rypsolja är exempel på livsmedel som har sitt ursprung här i Norden. Maten som kommer från våra hemtrakter är alldeles utmärkt för hälsan, enligt den svenska dietisten Annica Långvall.
– Nordisk mat är näringstät, det innebär att det är mycket näring per kalori i många av livsmedlen. Och näringstät mat är bingo, det är den bästa maten på flera sätt, säger hon.
Bra för kroppen
En ny dansk studie visar, precis som andra studier gjort tidigare, att en nordisk kosthållning leder till bättre hälsa. Deltagarna i studien gick ned i vikt och sänkte sina risker för hjärt-kärlsjukdomar.
- Köp osötad yoghurt och fil och använd i stället bär och frukt för att söta och smaksätta.
- Byt ut smör och olivolja mot rapsolja. Om du inte vill ta bort smöret helt, blanda.
- I stället för att göra kalla såser på feta mejeriprodukter, gör bönröror och oljedressingar.
- Om du brukar göra hummus på kikärter, testa att göra den på gröna ärtor i stället.
- Välj hellre rotsaker än ris. Blanda potatisen med rotfrukter, även i ugnen och i moset.
- Byt ut fläsk- eller nötfärs mot magrare älgfärs.
- Ät mer havre. Det innehåller dessutom inte gluten i ren form så det passar bra för allergiker.
- Gör en smoothie på lingon eller vinbär och söta med banan, då slipper du ta bort bärens syrlighet med socker.
Annica Långvall är inte förvånad över att matens förträfflighet återigen har bevisats.
– En nordisk diet utesluter raffinerat socker, den innehåller mycket kostfiber och antioxidanter och har dessutom bra källor till både protein och fett. Det är mat som är bra för kroppen.
Helhetsperspektiv
Högst upp på nyttighetslistan hamnar alla våra bär, i synnerhet blåbär och lingon.
– Det är trendigt att äta acai- eller gojibär som har importerats från andra sidan jordklotet. Visst, de är rika på antioxidanter och supernyttiga, men lingon är ännu nyttigare – och dem kan vi gå rakt ut i skogen och plocka, säger Annica Långvall.
Och just att kunna plocka bär och svamp i skogen och att odla egna rotfrukter och grönsaker är en annan av den nordiska matens fördelar –man sparar både miljö och pengar.
– Jag tycker att det är viktigt att se maten ur ett helhetsperspektiv. En bra kost är både ekonomiskt och miljömässigt hållbar, och möjlig även för den som har en lägre matbudget.
Nordisk mat bevisat nyttig
• I en studie från Köpenhamns universitet jämfördes nyligen två grupper under ett halvår där den ena åt nordisk mat och den andra "normal dansk husmanskost". I gruppen som åt nordiskt gick många ned i vikt. Blodfetter och blodtryck sänktes och riskerna för både diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar minskade.
• 2011 gjordes en stor studie vid Uppsala universitet där liknande resultat uppnåddes - den visade att en kost baserad på nordiska livsmedel sänker kolesterolet och blodtrycket, minskar kroppsvikten och förbättrar kroppens insulinkänslighet.