Viner till svamp
När vinboomen började för ca trettio år sedan med Nya världens fördelaktiga och välgjorda viner aktiverades också diskussionen om “rätt” kombination av mat och dryck.
Mycket snart förkastades det gamla uttrycket om “Rött till kött och vitt till fisk”, och alla blommor fick blomma. Men att vissa drycker ger en större gastronomisk upplevelse än andra var alla eniga om. Vin har klara “fiender” som alltför salt eller ättikstark mat, och klara vänner som lök och svamp. En anrättning med svamp blir en brygga mellan olika råvaror och förhöjer vinets smak. Men viner är sannerligen olika och vissa trivs bättre än andra i svampsällskap.
Rätter med fin svampkaraktär finner sin harmoni med viner med mjukhet, vänliga tanniner och snäll syra. Detta betyder att en del av Nya världens verkliga frukt och mustbomber inte är aktuella i detta sammanhang, men det finns ett rikt utbud på alternativ. Nedan ett antal lämpliga viner till årets rikliga svamputbud.
VITA VINER
549587 Hob Nob Chardonnay 2011. ICP Pays d'Oc. Frankrike.
Sydfranskt vin med just de egenskaper som nämndes. Halmgult med trevlig doft av tropisk frukt och torr balanserad smak med liten ekton och bra avslut. Prisvärt vin i modern stil.
Pris: 9,90 euro.
Betyg: HHIII
576347 El Condor Torrontes Chardonnay 2013. Famatina Valley. Argentina.
Ljusgult med charmig, lite kryddig doft typisk för druvan Torrontes. Smaken torr, frisk med bra syra.
Pris: 9,28 euro
Betyg: HHIII
501387 Yali National Reserva Gwürztraminer 3013. Colchagua. Chile.
Vackert gult ned inbjudande blommig aromatisk doft och torr fruktig kryddig doft. Skön balans med svamprätters förfinade nyanser. Mycket prisvärt!
Pris: 9,98 euro
Betyg: HHIII
553787 Torres Gran Viña Sol Chardonnay 2012. DO Penedes. Spanien.
Ljusgult vin med en rejäl dos av tropisk frukt och kryddor. Torr, rätt fyllig smak med lämplig frisk syra. Utmärkt helhet. Till stekta kantareller!
Pris: 10,99 euro.
Betyg: HHHII
571257 Trimbach Pinot Gris Reserve 2011. AC Alsace. Frankrike.
Vackert gult med generös inbjudande druvig aromatisk doft och torr, fyllig vänlig smak med balanserad lång smak.
Pris: 18,99 euro.
Betyg: HHHII
RÖDA VINER
412307 Trapiche Pinot Noir Oak Cask 2012. Mendoza. Argentina.
Vackert rött med en viss mognad, framträdande bärig varm lätt kryddig doft och mjuk balanserad medelfyllig smak. Utmärkt till blandsvamp med grisfilé.
Pris: 9,98 euro.
Betyg: HHHII
452547 Poggio al Tufo Rompicollo 2010. IGT Toscana. Italien.
Ungdomligt blårött med charmig generös sydlig doft och fyllig harmonisk smak med njutbar frukt och vänliga tanniner. Mycket prisvärt!
Pris: 11,97 euro.
Betyg: HHHII
469367 Hewittson Miss Harry 2011. Barossa. Australien.
Fröken Harry, i verkligheten Harriet, har nu kommit upp i de lägre tonåren och kan vara stolt over sitt vin, gjort på sydfranska druvsorter. Vackert djuprött med välutvecklad sydlig kryddig doft och medelfyllig vänlig nyansrik smak.
Pris: 12,99 euro.
Betyg: HHHII
433657 Allesverloren Tinta Barocca 2012. WO Swartland. Sydafrika.
Djuprött med mycket aromatisk mustig doft och fyllig, nyansrik fruktig smak. Ett härligt vin till biff med svampsås. Bra pris!
Pris: 14,99 euro.
Betyg: HHHII
007152 Baron de Ley Reserva 2008- DOCa Rioja. Spanien.
Moget rött med generös kryddig doft med klar ekkaraktär och söt, bärig elegant smak. Fin helhet.
Pris: 16:48 euro.
Betyg: HHHII
419427 Tommasi Cabreo 2010. IGT Veronese. Italien.
Mörkrött med framträdande mogen ”söt” bärig varm doft och fyllig mjuk vänlig harmonisk smak. Ett härligt vin till biff med svamp i lämpliga former.
Pris: 18,46 euro.
Betyg: HHHHI