Äggröra och smörgås
Att laga mellanmål och kombinera ingredienser till mat går långt före sjunde klass bara man får försöka.
Ella Rivinoja, 9 år, från Helsingfors har fått en närproducerad glass i näven på Järnvägstorget på lördagsförmiddagen. Den är god, men när hon lagar mellanmål hemma i köket är det oftare smörgås som gäller.
– Jag gör mellanmål själv ibland, säger hon och räknar lätt upp vilka bär, grönsaker och frukter som är godast: hallon, morötter och banan.
Ju äldre man blir, desto svårare saker kan man prova på.
Elsa Kaipio, 12, från Esbo har vanan inne.
– Jag bakar ibland, kokar pasta ibland och så brukar jag steka äggröra till mellanmål säger hon och ger receptet: Man rör ihop två ägg, lägger kanske till lite salt och några bitar korv om man har. Sedan häller man allt i stekpannan.
Brukar du äta grönsaker?
– Sallad hemma och råkost i skolan. Mest tycker jag om morötter och paprika, hellre råa än tillredda.
På repertoaren finns också smoothie på olika frukter och bär. Sommarens förråd av frysbär har redan börjat minska med god fart.
Matias Hentunen, 9 år, från Vieremä har inget emot grönsaker.
– Jag äter potatis, sallad, gurka och tomat, men jag gör inte så mycket köksjobb.
Att skära upp salladsingredienser är inte särskilt svårt.
– Men mest tycker jag om att duka bordet.