Företaget växer i takt med deras barn
Svägerskorna hade precis börjat ge sina söner fast föda men var inte nöjda med affärernas utbud. "Kanske man borde grunda ett företag som tillverkar den barnmat vi drömmer om," skrattade de och dömde genast ut tanken. Ett år senare är verksamheten i gång.
Ångan söker sig upp mot taket och det doftar – mat. Den här lördagen ska det bli lammköttspasta, linsgryta, zucchinipasta och gös?? mixat i olika grovlek beroende på barnens ålder. Dessutom grönsaksmos på enbart en ingrediens för de allra minsta babyerna.
Inhyrda i ett daghemskök i Tölö tillverkar Hertta Vuorenmaa och Minna Olkinuora barnmat som i snitt femton familjer avhämtar för en veckas behov på måndag kväll.
Vuorenmaa har inlett sin dag med att köra runt till partitorg och gårdar medan Olkinuora har skrivit ut burketiketter. Råvarorna är ekologiska och målet är att de ska vara så närproducerade som möjligt.
Företagsidén uppstod ur egna behov.
– Den köpta maten innehåller allt som behövs men när jag öppnar en burk tänker jag att jag inte vill äta det här själv. Varför skulle jag då vilja ge det till mitt lilla barn, säger Hertta Vuorenmaa.
Arbetet i köket är smidigt och fokuserat när hon och Olkinuora rör sig mellan spis och stavmixer.
Det har ändå krävt en hel del jobb att komma hit. Bestämmelserna för barnmatstillverkning är strikta.
De driver Åke & Pulla vid sidan av sina egna jobb och ännu är verksamheten småskalig – och också rätt exklusiv. Målet är ändå att växa.
– Vi försöker lyssna på kunderna. Många frågar efter mat för också lite äldre barn och kanske hela familjen, och så drömmer vi om hemkörning, säger Vuorenmaa.
Smaken viktig
Minna Olkinuora rör ner tomatkross i en gryta med stekt lammkött, palsternacka, lök, vitlök och basilika och som grädde på moset: lite banan som bryter den bitterhet som tomaten kan ge. Socker vill de inte använda.
Fotograf och reporter erbjuds ett smakprov och ja, det här kunde en vuxen utan problem äta till middag, speciellt med tillsatt peppar.
– Vi vill att det ska smaka gott och att barnens smaklökar ska utvecklas, säger hon.
Hertta Vuorenmaa kontrollerar listan på beställningar och börjar väga upp portionerna. Plastburkarna åker sedan direkt in i ett speciellt skåp som fort kyler och fryser ned maten.
– Så bevaras smak och näringsämnen bäst.
Recepten plockar de från böcker, broschyrer och nätet. Exakta näringsvärden räknar sedan en expert ut åt dem. Allt ska nämligen stå i detalj på etiketten.
Sedan de första leveranserna i januari har Åke & Pulla fått stamkunder och också familjer som tillfälligt provar på konceptet.
Enligt Minna Olkinuora handlar det om folk som vill ha ett alternativ till industriell burkmat, som gillar smaken och som vill veta varifrån råvarorna kommer.
Kan inte folk laga maten själv då?
– Ja och säkert gör många det, men senast i går sade till exempel en kund som har tre barn att hon är tacksam och lättad över att få hjälp i vardagen, säger Olkinuora.
– Själv är jag inte en så välplanerad och organiserad förälder att jag alltid har mat färdigt att ta med på stan, eller ge ett hungrigt barn när vi trötta kommer hem, säger Vuorenmaa.
En sommardag senare är beställningarna färdigproducerade och köket städat. Snart väntar några veckor semester och efter den tar företagarna kanske itu med kundönskemålet mellanmål till småbarn.