Vi använder cookies på våra sajter för att ge dig en bättre upplevelse.

  • Första sidan
  • Prenumerera
  • Kundservice
  • Annonsera
  • Ta kontakt
  • Min prenumeration
  • Jobba hos oss
  • e.hbl.fi
  • Om Hbl
  • Kortet.fi
  • På TV i dag
  • Nyhetsbrevet
Hem
  • Nyheter
  • Lokalt
  • Opinion
  • Sport
  • Kultur & nöje
  • Livsstil
  • Bloggar & poddar
  • HBL TV
  • Nyheter
  • Lokalt
  • Opinion
  • Sport
  • Kultur & nöje
  • Livsstil
  • Bloggar & poddar
  • HBL TV
    • Svenskfinland
    • Världen
    • Ekonomi
    • Politik
    • Brott & Olyckor

    Felmeddelande

    User error: Failed to connect to memcache server: localhost:11211 in dmemcache_object() (line 415 of /srv/gamla-sites/docroot/sites/all/modules/memcache/dmemcache.inc).
    Kundföretaget har rättigheter, bemanningsföretaget har rättigheter, men arbetaren har inga rättigheter, säger Ebenezer Bright Doku. Foto: Leif Weckström.

    Inhyrda är andra klassens anställda

    Annakaisa Suni
    Publicerad: 21.12.2013 03.26 • Uppdaterad: 30.12.2013 13.38

    Ämnesord

    • Arbete
    • Finland
    • Bemanningsföretag

    Dela

    Twittra

    Verktyg

    Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

    Smutsiga arbetskläder, fientliga kolleger och en ständig osäkerhet. Så kan det i värsta fall se ut för den som arbetar på bemanningsföretag.

    En tredjedel av dem som jobbar på bemanningsföretag anser att systemet är dåligt. Utsugning och omoraliskt utnyttjande är ord som de som svarat i arbets- och näringsministeriets undersökning från april 2013 använder.

    Två tredjedelar skulle hellre ha en fast anställning.

    När jag berättar att jag skriver om vardagen för inhyrd arbetskraft är många glada över att frågan tas upp. Få vill ändå berätta om sin egen situation, ännu färre vill ställa upp med namn och bild i tidningen. De har så kallade nollkontrakt: de blir inkallade till arbetet när de behövs, men har inte rätt till ett visst antal timmar i veckan.

    De är rädda för att telefonen slutar ringa om de uttalar sig kritiskt mot systemet.

    Ebenezer Bright Doku vill berätta därför att han inte längre har något att förlora. Han hade jobbat för Finnairs dotterbolag Finncatering via bemanningsföretaget Opteam i nästan fem år när han fick veta att han inte längre var välkommen till arbetsplatsen.

    Sida vid sida

    Doku föddes i Ghana och flyttade till Finland 2007 för att studera. Via bemanningsföretagen kunde han få extrajobb trots att han inte talade finska. Han har jobbat för HR House, Varamiespalvelu, Staff Plus och Opteam. Det var via Opteam han fick jobb som livsmedelsarbetare på Finncaterings fabrik i Vanda.

    – Opteam har varit ett av de bästa företagen jag arbetat för i Finland. Jag hade jättebra chefer där.

    Från mars 2008 till januari 2013 tillverkade han smörgåsar som serveras på Finnairs flyg. Vid samma löpande band stod ett knappt tiotal arbetare, en del inhyrda och en del direktanställda, packade upp bröd, la på smör, gurka och ost, packade in de färdiga smörgåsarna.

    När Doku hade en lugn period i skolan kunde han jobba heltid i fabriken, annars blev det kanske 16 timmar i veckan.

    Enligt honom fick de direktanställda bättre lön, trots att de gjorde exakt samma jobb. Under de första åren skillde sig behandlingen också på andra sätt.

    – Vi hade inte ens nyckelkort till byggnaden, utan väntade varje dag ute vid porten tills någon släppte in oss. Vi fick inte heller gå in i omklädningsrummet. Andra kunde gå förbi just när vi bytte om.

    Detta ändrades dock 2011, då en grupp unga finländare anställdes via Opteam. De klagade direkt till Finncatering och då ändrades praxisen.

    Några skillnader kvarstår. De inhyrda får inte företagets julgåva, de får inte köpa billigare biljetter på Finnair eller delta i språkkurser som ordnas för de egna anställda.

    Finska krävs i fabriken

    I januari 2013 skickade Opteam ett meddelande till Ebenezer Bright Doku via intranätet: hans finska var inte tillräckligt bra för jobbet på Finncatering.

    Doku, som talar flytande engelska, har svårt att förstå förklaringen.

    – Jag hade jobbat där i nästan fem år och kallades inte ens till ett möte. De skickade bara ett meddelande. Kundföretaget har rättigheter, bemanningsföretaget har rättigheter, men arbetaren har inga rättigheter, säger Doku.

    Produktionschef Maarit Örn på Finncatering säger att språkkraven höjts när företaget fått kvalitets- och miljöcertifikat. Alla som jobbar i fabriken ska ha minst nivån B1 i finska. Man har startat en kurs i finska för tolv egna anställda medan de som är anställda på Opteam och inte uppfyller kraven inte längre kan jobba hos Finncatering.

    I januari 2013 erbjöds Doku sammanlagt 19 skift på andra företag, men han har inte velat ta emot dem. Det handlar om strötimmar på ett annat livsmedelsföretag samt som diskare.

    – De erbjuder mig fyratimmarsskift som diskare, till exempel. Jag är gift och har en son, det är inte vad jag vill ha av livet. Då är jag hellre arbetslös och studerar finska.

    Enormt utbud av arbetskraft

    Den uthyrda arbetskraften är i en utsatt position inom vissa branscher, säger forskaren Liisa Lähteenmäki vid Åbo universitet. Det gäller till exempel handeln och restaurangbranschen.

    – Det finns ett enormt utbud av arbetskraft och kraven på kompetens är låga. När som helst kan de få höra att de inte behövs längre.

    En läkare eller IT-expert kan där-emot vara kungen på bemanningsföretaget med hög lön och goda villkor.

    När arbets- och näringsministeriet frågade de inhyrda varför de jobbar på bemanningsföretag svarade ungefär hälften att de inte kunde få ett annat jobb. Det gällde framför allt unga, över 50-åringar och outbildade.

    Man kan tolka det som att bemanningsföretagen har en viktig sysselsättande funktion. Den som inte kan finska har mycket liten chans att få jobb utan bemanningsföretag. En stor del av den inhyrda arbetskraften är studerande och för dem kan bemanningsföretagen vara en optimal lösning för extrajobb. Också pensionärer eller föräldrar som är hemma med barn uppskattar möjligheten till extra jobbpass. Företagen själva betonar att de hjälper männi-skor i olika situationer att komma vidare i karriären.

    Säljer osäkerhet

    Å andra sidan kan man säga att det är de svagaste på arbetsmarknaden, unga, äldre, outbildade och invandrare, som är hänvisade till bemanningsföretagen. Och det handlar inte bara om tillfälliga jobb. Inom vissa branscher har företagets alla anställda flyttats till ett bemanningsföretag, visar arbets- och näringsministeriets undersökning. Enligt Liisa Lähteenmäki får en väldigt liten andel av de inhyrda senare fast jobb på kundföretaget. De går antingen till ett annat jobb via ett bemanningsföretag eller blir arbetslösa.

    Lähteenmäki frågar sig hur situationen påverkar de inhyrda som människor och arbetslivet som helhet. De flesta har tidsbundna kontrakt, många har till och med nollkontrakt där arbetet kan ta slut när som helst. Det skapar ekonomisk och mental osäkerhet. På arbetsplatsen är man alltid lite utanför.

    – Den sociala sammanhållningen luckras upp, och det blir svårare att förstå vad man jobbar för på lång sikt. Det kan också leda till tanken att jag sköter bara mitt jobb, varför skulle jag ta några extra steg för arbetsgivaren.

    Opteams vd Minna Vanhala-Harmanen anser inte att deras anställda är i en utsatt situation.

    – Vi är uttryckligen på den anställdas sida. Ingen har lika stort intresse att sysselsätta människor som vi.

    Enligt Liisa Lähteenmäki säljer bemanningsföretagen osäkerhet. När företagen inte vågar anställa direkt vänder de sig till bemanningsföretagen. Så länge vi känner att vi lever i osäkra tider framstår bemanningsföretagen som en lösning.

    Fel land

    Ebenezer Bright Doku är född i Ghana, inte Kenya som det tidigare stod i artikeln.

    Läs också

    21.12.2013"Jag säljer mig billigt"21.12.2013"Arbetskläderna luktar otroligt illa"17.12.2012Andrea Svanbäck: Prekariatet är ingen blind fläck
    Annakaisa Suni
    Ta kontakt Flera artiklar av Annakaisa Suni

    Nyhetspulsen

    3.2.2016 08.32 3.2.2016
    Här är HBL.fi 4.0
    » Det har gått 20 år sedan HBL tog steget in på Internet – nu lanseras den fjärde större förnyelsen av...
    2.2.2016 22.07 2.2.2016
    Jurase Park marknadsför felaktigt
    » Dinosaurieparksprojektet använde gruppfinansieringsbolaget Invesdors namn i markandsföringssyfte – utan lov.
    2.2.2016 18.29 2.2.2016
    "Motbjudande skatteflykt"
    » Att sälja Fortums elnät var aldrig en god idé, säger statsminister Juha Sipilä (C).
    2.2.2016 21.55 2.2.2016
    Bensow fick äntligen ihop bokslutet
    » Skandalomsusad barnhemsstiftelse vill återupprätta sitt rykte.
    2.2.2016 20.56 2.2.2016
    Vill spela in "Star Wars" i rymden
    » Regissören Colin Trevorrow drömmer om att ta inspelningarna till yttre rymden.
    2.2.2016 17.20 2.2.2016
    Designens underbarn lämnar Finland
    » Fyra Aalto-studenter har tagit sig vidare till finalen i den erkända modetävlingen i Hyères.
    2.2.2016 19.45 2.2.2016
    Domkyrkan stängs för en vecka
    » Helsingfors domkyrka håller stängt i en vecka på grund av torkningen efter en vattenskada.
    2.2.2016 17.49 2.2.2016
    Misstänkt explosion i svensk skola
    » Svenska tidningar berättar om en kraftig explosion i en gymnasieskola i Karlstad. Inga spår av förödelse har dock rapporterats.
    2.2.2016 20.51 2.2.2016
    Läckor i Aarniofallet förvånar CKP
    » Informationsläckor från CKP och Helsingfors narkotikapolis var tisdagens var tisdagens ämne i målet kring Jari Aarnio.
    2.2.2016 21.19 2.2.2016
    SFP vill ge alla asylsökande id-kort
    » Asylsökande borde ges chansen att arbeta direkt efter ankomsten, anser Svenska folkpartiet.

    Bloggar

    Visa fler bloggar

     
    1.2.2016 20.36 1.2.2016
    Ungdomar uppskattar tydlig reklam
    Nyheter
    » Transparens är viktigare än objektivitet, säger forskare Vilma Luoma-aho.
    Amanda Mannstrom
    1.2.2016 23.07 1.2.2016
    Frågor och svar om zikaviruset
    Nyheter
    » Om du är gravid ska du inte resa till Latinamerika om du inte måste, säger de finländska hälsomyndigheterna.
    Peter Buchert
    2.2.2016 09.57 2.2.2016
    Som ett lapptäcke i drömmarnas land
    Kultur
    » Lars Huldén hade tänkt sig en forskarbana men blev på köpet älskad författare. På fredag när det är Runebergsdagen, fyller han 90.
    2.2.2016 20.21 2.2.2016
    Så vill svenska regeringen minska tiggeriet
    SVERIGE
    » Skänk inte pengar i muggen utan stöd hellre organisationer i de utsattas ursprungsländer.
    Anna Svartström
    1.2.2016 20.31 1.2.2016
    Genomskinlig journalistik
    Opinion
    » Nyligen slog en kollega larm om en så kallad advertorial som vi publicerat på webben och som en läsare delat via Facebook, varpå den plötsligt såg ut som en redaktionell text.
    Susanna Ilmoni
    1.2.2016 12.48 1.2.2016
    Tommy Pohjola: Skammen går på torg
    Opinion
    premium Graffitikonsten som pekade ut Vandabossar plockades ned och därmed gick staden från en pinsamhet till en annan.
    Tommy Pohjola
    Hbl - Hufvudstadsbladet
    Hbl.fi

    Hufvudstadsbladet är den största finlandssvenska dagstidningen i Finland och utkommer i Helsingfors.

    Kontakta HBL
    Växel 09 12531
    Prenumerationer 09 1253 500
    pren@hbl.fi

    KSF Media ger ut Hufvudstadsbladet, Västra Nyland, Östnyland, Loviisan Sanomat och Hangötidningen | Hangonlehti.

    Ansvarig redaktör (digitalt innehåll): Susanna Ilmoni
    Chefredaktör för tidningen Hufvudstadsbladet: Tommy Westerlund
    Nyhetschef inrikes och världen: Lena Skogberg (tf.)
     

    Nyhetstips & pressmeddelanden
    E-post: nyheter@hbl.fi
    SMS: TIPS "ditt meddelande" till 13513
    MMS (bilder): TIPS till 13513
    Ring nyhetschefen: 09 1253 222
    Ring webbproducenten: 044 78 35 720

    • Första sidan
    • Prenumerera
    • Kundservice
    • Annonsera
    • Ta kontakt
    • Min prenumeration
    • Jobba hos oss
    • e.hbl.fi
    • Om Hbl
    • Kortet.fi
    • På TV i dag
    • Nyhetsbrevet