Andra gången gillt
Hamburgerkedjan Burger King öppnade sin första restaurang i Finland i dag. Den här gången tänker man stanna säger kedjechef Mikko Mollberg.
I mitten av 1980 fick Burger King dra sig tillbaka från Finland med svansen mellan benen. Liksom då handlar det också nu om ett franchise-koncept, den här gången är det restaurangkedjan Restel som driver verksamheten.
Kedjechef Mikko Mollberg, vars kedja än så länge består av en restaurang, är övertygad om att man den här gången inte möter samma öde.
– Då för trettio år sedan fanns det några futtiga hamburgerbarer och finländarna var inte vana vid snabbmat. Eller att ens äta ute i högre grad. I dag har McDonald's och Hesburger kring 350–400 restauranger så snabbmaten är väl etablerad.
Han räds inte konkurrensen utan säger att Burger King kan erbjuda ett alternativ.
– Vi har en annorlunda smak och kvalitet. Och vi satsar också på en förnuftig placering av våra restauranger.
Nästa Burger King kommer att öppna på järnvägsstationen i Helsingfors i februari och man strävar också att öppna restauranger i Finlands större städer under nästa år.
José Cil, Burger Kings chef för Europa, Mellanöstern och Afrika, säger att man har stora förväntningar på Finland.
– Jag talar inte så bra finska men en sak kan jag: Vihdonkin! Vi är äntligen här. Vi har en bra partner i Restel och varumärket är välkänt i Finland. De sociala medierna är en viktig del i vår strategi och där har mottagandet varit mycket positivt.
Köttet till Burger Kings hamburgare kommer från Österrike, ungefär 30 procent av ingredienserna är inhemska. Tillsvidare håller sig Burger King i Finland till de internationella hamburgersorterna men branschchef Leena Turunen på Restel säger att lokala variationer inte är uteslutna.
– Burger King har en process genom vilken man kan få tillstånd till egna variationer. Så vi kanske får se en råg-Whopper i något skede.
Kostexperter ser inte på hamburgare med blida ögon och det är allmänt accepterat att placera dem i kategorin skräpmat. Mollberg rekommenderar en mångsidig diet.
– Måtta med allt. Vad än man äter ska man tänka på att kosten bör vara mångsidig. Själv äter jag hamburgare nästan varje dag, eller kanske inte varje dag. Men ofta i alla fall.