Kenyanska soldater i position inuti köpcentret, där al-Shabaab barrikaderat sig. Foto: Lehtikuva/AFP Photo/Nichole Sobecki

Finländare kan vara en av terroristerna i Nairobi

Flera utlänningar, bland dem en finländare, kan höra till terrorgruppen som anföll köpcentret Westgate i Kenyas huvudstad Nairobi, skriver tyska Die Welt.


I artikeln citerar tidningen den somaliska islamistgruppen al-Shabaabs Twitterkonto, som nu har lagts ner. 

På Twitterkontot publicerades namnen på åtta personer, som sades delta i anfallet. Personerna kommer från Finland, USA, Storbritannien, Somalia och Kenya. De är mellan 20 och 27 år gamla. 

Enligt Iltasanomat heter en av personerna på listan Ismael och kommer från Helsingfors. 

Till Helsingin Sanomat säger Finlands ambassadör i Nairobi Sofie From-Emmesberger att hon är medveteten på om påståendet och att finländska myndigheter utreder saken som bäst. Enligt henne är källan, al-Shabab, beaktansvärd och nu ska man ta reda på vad som kan ligga bakom påståendet. 

Också Skyddspolisen tror det är möjligt att en finländare deltagit terrordådet. Överinspektör Tuomas Portaankorva betonar ändå att man än så länge inte ens kan bekräfta att den ifrågavarande personen existerar. 

Den brittisk-somaliska journalisten Hamza Mohamed anser att Twitterkontot och listan är falska.

Al-Shabaab tog på sig ansvaret för anfallet i lördags.

Skottlossningen fortsätter

Under måndagsmorgonen har skottlossning igen hörts från köpcentret. Enligt säkerhetskällor har den kenyanska armén inlett en ny offensiv mot terroristerna som förskansat sig i köpcentret.

En armérepresentant sade i går på kvällen att de flesta i gisslan fritagits. Soldaterna kontrollerade också största delen av byggnaden.

Sammanlagt uppges attacken ha krävt minst 68 liv. 

Enligt kenyanska säkerhetskällor deltar israeliska specialtrupper i operationen. Israel har inte bekräftat den uppgiften. 

"Vidta åtgärder mot gisslan"

En av al-Shabaabs kända talesmän, Ali Mohamud Rage, ger terroristerna i köpcentret klartecken att göra vad de vill med gisslan, när nu säkerhetsstyrkor uppenbarligen försöker få ett slut på dödläget.

"Vi bemyndigar Mujahidin (de heliga krigarna) inne i byggnaden att vidta åtgärder mot fångarna i samma grad som de själva utsätts för påfrestningar", skriver Rage på en extremislamistisk webbplats, enligt AFP. 

Al-Shabaab har en gisslan på cirka tio personer, uppger tv-kanalen CNN. 

Artikeln har uppdaterats.