Anders Wikholm både springer och ordnar motionslopp. I år är det första gången som Midnattsloppet gick ihop med hans kalender. Foto: Niklas Sandström.

Wikholm ser fram emot socialt lopp

I morgon kväll går startskottet för elva tusen löpare på Senatstorget. Anders Wikholm är en av dem som springer Midnattsloppet för första gången och väntar sig en unik upplevelse.

Anders Wikholm har tio maraton bakom sig. När han drar på sig löpskorna i morgon kväll kommer han sannolikt att ha större nytta av tio visitkort i bakfickan.

Midnattsloppet, som snabbt seglat upp som ett av de stora motionsloppen, handlar om upplevelse snarare än om prestation. Wikholm, som sprungit maraton på 3 timmar och 38 minuter, räknar därför med att avverka det 10 kilometer långa loppet på ungefär en timme.

– Jag kommer inte att ha bråttom, utan lunka och umgås. Jag lär träffa både kolleger inom branschen och kunder, potentiellt också nya kunder. Det uppstår hela nätverk kring löpningen.

Wikholm är till vardags direktör för distribution och marknadsföring på försäkringsbolaget Folksam, som i år hör till Midnattsloppets sponsorer. På fritiden är han ordförande för Esbo IF:s friidrottssektion. Esbo IF är bland annat med och arrangerar Esbo strandmaraton, Nouxtreme, Kurrerundan och Nice Run.

Femhundra funktionärer

Midnattsloppet är ett svenskt koncept som Drumsöföreningen Dicken sköter i Finland. Enligt Dickens verksamhetsledare Wilhelm Hörhammer kom förfrågan från Hammarby IF genom en gemensam sponsor 2009.

– Överskottet är viktigt för föreningens juniorarbete. Men det är inte billigt att ordna ett lopp i centrala Helsingfors, säger Hörhammer.

Han syftar på allt det som händer längs banan, bland annat musik och dans. För att inget ska spåra ur behövs närmare 500 funktionärer. De består av föreningens spelare och deras föräldrar.

– Vi har 400 spelare i föreningen. De som är i tolvårsåldern och äldre kan få olika uppgifter.

Midnattsloppets deltagarantal har gått från 4 500 år 2010 till ungefär 11 000 i år. Tidigare år slutade man ta emot anmälningar vid ett visst antal deltagare. I dag går det fortfarande att anmäla sig till loppet i morgon, eftersom banan justerats en aning. Det är ändå inte föreningens storlek som sätter gränser, utan Helsingfors centrum.

– Vi närmar oss gränsen även med det här upplägget, 11 000 börjar vara maximalt. De sista måste hinna starta innan de första går i mål, säger Hörhammer.

Växande lopp

När man tittar på antalet deltagare i de övriga stora motionsloppen i huvudstadsregionen ser det ut som om löpboomen håller i sig. Anders Wikholm tror att motionsloppen kommer att fortsätta växa, speciellt klassikerna.

Däremot är förutsättningarna för till exempel en förening som Esbo IF att mynta ett nytt Midnattslopp små, enligt honom.

– Man måste pricka in ett bra datum som inte krockar med något annat evenemang. Kvaliteten måste också vara hög, annars är risken att första loppet blir deltagarnas sista.

När man tittar på statistiken verkar endast Helsinki City Marathon backa. Det förklarar Wikholm med årstiden.

– Folk springer Helsinki City Run, som är ett halvmaraton, i början av maj när snön har smält. Sedan börjar semestern efter Stockholm maraton. Om man inte känner för att träna under semestern är tröskeln för att delta i Helsinki City Marathon i augusti väldigt hög.