Janne Wass: Spel för gallerierna

Det finns ingen återvändo för Barack Obama. Han har i tydliga ordalag garanterat att man kommer att vidta militära åtgärder om det avslöjas att Bashar al-Assad har använt kemiska vapen.

I en tv-intervju säger Obama att USA inte fattat ett beslut om en attack, men att Syrien måste förbereda sig på "internationella konsekvenser". Även om Storbritanniens parlament nu dragit i handbromsen i väntan på FN-inspektörernas resultat, är frågan snarast när – inte om – en attack mot den syriska regimen inleds.

Frågan om FN-mandat är främst kosmetisk. Syrien har inte skrivit på några avtal som förbjuder användningen av kemiska vapen mot den egna civilbefolkningen (Genèvekonventionen gäller krig mellan stater), så FN har strikt tolkat inte ens något mandat att välsigna en internationell militärinsats.

USA har försäkrat att attacken inte kommer att vara ämnad att avsätta en diktator, som i Irak och Libyen. På grund av krigets art i Syrien skulle det inte heller vara möjligt att slå ut al-Assads trupper utan hundratals, om inte tusentals, civila offer. Obama vill vidare inte stärka sitt rykte som kungamakare i arabvärlden.

Administrationen vill till varje pris undvika att snärjas in i en lång kris. Dessutom vill USA inte heller reta upp al-Assad så mycket att regimen i desperation slår tillbaka mot USA:s allierade i Mellanöstern – Jordanien och Israel ligger nära till hands.

Konsensusen bland bedömare är att USA och dess allierade med hjälp av krigsfartyg och flygvapen kommer att slå till mot några utvalda militära mål och möjligtvis lager med kemiska vapen. Marktrupper är uteslutna och ett större bombardemang av bostadsområden är inte heller sannolikt. Attacken ska vara stark nog att ge al-Assad en knäpp på ­näsan, men inte tillräcklig för att på ett avsevärt sätt påverka krigets utgång.

Vad gör då al-Assad? Han vill till varje pris undvika att USA på allvar ger sig in i kriget, för då vet han att spelet är förlorat. Han vet att varken USA eller Israel kommer att tolerera storskaliga hämndaktioner mot sina allierade.

Med största sannolikhet koncentrerar han sig på att minimera skadorna, väntar ut attacken och, då den är över, fortsätter som förut. Möjligtvis kan angreppet ge upphov till fler kemiska attacker mot civilbefolkningen i Syrien, samt cyber- och terrorattacker mot västerländska mål.

I slutändan kommer en attack mot den syriska regimen knappast att ha någon större betydelse för kriget, förutom att situationen för de civila ytterligare förvärras. Det är ett politiskt och diplomatiskt spel för gallerierna som i första hand är ämnat för väst att rädda ansiktet, inte liv.

Skribenten är utrikesredaktör.

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.