Människosmugglare stoppade i Malmö

Misstänkta människosmugglare stoppades när de körde 45 syriska medborgare med buss över Öresundsbron.

Ett ovanligt fall enligt det svenska Migrationsverket, som däremot räknar med allt fler flyktingar från kriget i Syrien framöver.

Det började på den svenska sidan av Öresundsbron vid 17-tiden på onsdagen lokal tid.

– Då kontaktas gränspolisen av tullen för att göra en kontroll av en buss med 45 personer i som misstänks ha blivit införda i Schengenområdet illegalt. På platsen grips fyra personer, misstänkta för att ha hjälpt in de här 45 personerna, säger Malmöpolisens pressinformatör Linda Pleym.

Fem anhållna

Strax före klockan 20 samma kväll stoppades en minibuss med ytterligare sex syrier. Föraren, hemmahörande i Göteborg, greps misstänkt för människosmuggling. Samtliga fem misstänkta människosmugglare anhölls senare.

Enligt Linda Pleym lutar det åt att ärendet blir omrubricerat till grov organiserad människosmuggling eller grov människosmuggling.

– Det har att göra med att man misstänker att det här är organiserat, och även mängden personer som förs in vid ett och samma tillfälle.

Att folk kör till Sverige på olika sätt för att söka asyl hör till vanligheterna, säger Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson. Men att en så stor grupp människor kommer i en buss är ovanligare.

– Jag har jobbat på verket i tio år men har inte hört talas om det tidigare, säger Fredrik Bengtsson.

De syriska flyktingarna som färdades i bussen är inte misstänkta för något brott och väntas nu söka asyl i Sverige. Hittills har cirka två miljoner människor flytt kriget i Syrien, men bara ett fåtal av dem till Europa.