Händelserna tingsrätten tog ställning till utspelade sig under åren 2007 till 2009. Foto: Hbl-arkiv/Lina Enlund

Rektorn fick villkorlig dom för misshandel

Ett år och två månaders villkorligt fängelsestraff och 40 timmars samhällstjänst. Så lyder tingsrättsdomen över den misshandelsåtalade rektorn i Jakobstad. Däremot vill tingsrätten överlåta beslutet om hans fortsatta tjänsteförhållande till arbetsgivaren Staden Jakobstad.

Händelserna utspelade sig under åren 2007 till 2009 och 14 tidigare lågstadieelever stod som målsägande när rättegången hölls i maj i år. Den före detta rektorn har haft olika skrivbordsjobb inom stadens förvaltning sedan han ersattes som rektor i april 2010. I rättegången vittnade de målsägande, numera tonåringar, om upprepade fall av luggningar, knipningar i näsor och öron och snabba humörsvängningar hos rektorn. Denne medgav vissa handgripligheter men förklarade tilltagen med att klassen varit speciellt stökig.

Fyra av åtalen förkastades, men bland de tillräknade brotten fanns ett tjugotal fall av misshandel och brott mot tjänsteplikt. Dessutom dömdes han att betala skadestånd och ersättningar för rättegångskostnader till flera av de målsägande, sammanlagt uppemot 15 000 euro.

Som förmildrande omständigheter ser domare Fredrik Träskman att rektorn haft ett uppsåt att upprätthålla ordning i skolan och att de fysiska skadorna varit förhållandevis små. Däremot finns flera orsaker till att straffet blev strängare än åklagaren yrkat. Bland dem nämns att misshandeln bestått av många delgärningar, att den pågått under en lång tid och att den varit systematisk. Dessutom har den inte lett till önskat resultat, det vill säga lugnare skolmiljö.

"Staden Jakobstad borde som ansvarig utbildningssamordnare haft en plan för att skydda elever mot våld, mobbning och trakasserier. Tingsrätten anser att detta sannolikt bidragit till att de aktuella händelserna kunnat pågå så länge de gjort i den omfattning som framkommit. Denna försummelse kan inte läggas XX till last, eftersom ansvaret till denna del vilat på kommunen såsom utbildningsanordnare, konstaterar tingsrätten".