STORT INTRESSE. Inredning i trä är någonting som folk gärna vill ha just nu. Det finns nästan ingen produkt i trä som Mika Saras företag inte kan producera. Foto: Jannica Luoto

Full fräs på landets snickerier, sågar och hyvlerier

Många sågar, snickerier och hyvlerier runt om i landet går bra just nu. Exporten till Asien har vind i seglen och träinredning är populärt på hemmaplan.

Finland arbetar. Åtminstone går det undan i hörnet av Gamla Staffansbyvägen och Malms handelsväg. Precis i korsningen ligger Helsingin Eri­koishöyläys. En icke-invigd kan inte ens i sina vildaste fantasier ana hur mycket lister, bräder och trä­produkter det kan rymmas på en så här liten gård i gamla Malm. På den trånga gården kör, backar och vänder dessutom lastbilar med brädpaket som är på väg till någon trogen kund. För enligt vd Mika Sara är kunderna trogna. De kommer tillbaka, ofta.

Hans företag är litet. Han har 12 personer på sin lönelista för tillfället, snart 14, snart fler. Om Mika Sara hittar rätt personer.

– Jag vet när jag hittar bra arbetstagare. Stövlarna skall peka i rätt riktning, säger Sara.

Företaget har nu för tiden verksamhet på två orter, i Helsingfors och Lappträsk.

Raimo Etelä på Sågföretagarnas intresseförening beskriver Sara som en mycket dynamisk företagare.

– Företagets tillväxtkurva pekar ständigt uppåt, säger Etelä.

Tolv anställda kan låta lite. Men det finns 1 200 såg-, snickeri- och hyvleriföretag som klassificeras som små i sin bransch. Tillsammans sysselsätter de direkt 3 000 personer och indirekt 4 500 runt om i landet, mest i glesbygden. Och om man får tro Mika Sara sysselsätter hans företag mest folk från landet.

– Storstadsungdomar vill helst sitta framför datorn. De vill ha bekväma jobb. Ett problem i Finland är att arbetskraften är överutbildad, säger Sara.

Hela den mekaniska skogsindustrin sysselsätter cirka 26 000 personer. Branschens bruttovärde är 6,8 miljarder euro (2011). Det mesta av värdet genereras i hemlandet.

Asien köper sågvaror

Just nu hör den mekaniska skogsindustrin till en av ljusglimtarna inom skogsindustrin. Uttrycket skogsindustrins häftiga strukturomvandling upprepas ofta. Det får en lätt att tro att det råder fritt fall på alla områden, trots att det uttryckligen är pappersindustrin som är den stora förloraren. 15 000 jobb har försvunnit från pappers- och massaindustrin under de senaste tio åren (se grafen). Minskningen inom den mekaniska skogsindustrin har inte varit så dramatisk.

 

Bakgrund
Grundpelaren i Finlands ekonomi
  • Skogsindustrins andel av Finlands export under perioden januari–maj var 20 procent.
  •  Pappers- och massaexportens andel av hela Finlands export är 16 procent, den mekaniska skogsindustrins andel är 4 procent.
  • Exportsågarnas största kunder är Egypten och Japan. Nu växer också Kina i betydelse som exportland.
  • Skogsindustrin sysselsätter direkt och indirekt närmare 160 000 finländare.

Vd Kai Merivuori på Suomen Sahat anser visserligen att också den finska sågindustrin har genomlevt en strukturomvandling.

– Många sågar har varit tvungna att stänga. Produktionen sjönk från 13,5 miljoner kubikmeter till 9,5 miljoner under åren 2004 till 2010. Det här berodde på att Finlands konkurrenskraft rasade under de här åren. Tyskland fördubblade sin export av sågvaror under motsvarande tid. Också Sverige hade då bättre konkurrenskraft än vi. Nu har Finland lyckats knipa åt sig marknadsandelar av Sverige. Läget verkar över huvud taget lite bättre just nu. Virkespriserna i Finland har sjunkit en aning och euron är nu svagare än svenska kronan jämfört med hur det var för några år sedan, säger Merivuori.

Han är mycket glad över att skogsägarna har förstått marknadsläget och att virkeshandeln håller i gång med lite lägre priser. Sågarna har en hel del oanvänd kapacitet som de gärna skulle vilja utnyttja.

Årets exportsiffror ser bra ut, trots lågkonjunkturen i Europa. Under årets fyra första månader ökade exporten till marknaderna utanför Europa med 16 procent. Ett nytt blad har vänts i fråga om exporten till Asien.

Japan har alltid varit en stor kund. Men nu har exporten till Kina ökat med över 200 procent. Egypten är sågindustrins enskilt viktigaste exportland. Merivuori säger att exporten till Egypten har gått tillfredsställande trots oroligheterna.

Om exporten fortsätter växa som hittills i år kan sågindustrin vänta sig exportinkomster på 1,4 miljarder euro. Det är en förbättring jämfört med 2012.

Svårt att få bra arbetskraft

Hyvlerierna och snickerierna runt om i landet köper sina råvaror från de små sågarna. Mika Sara på Helsingin Erikoishöyläys samarbetar med 20 små och medelstora sågar. Det är inte alldeles lätt att få bra sågvaror från sågarna nu för tiden. De större sågarna är mest intresserade av att sälja stora partier. Men han har några bra samarbetspartner.

– Träinredningar och att bygga i trä har blivit mycket populärt, säger Sara.

Som läget nu är lyckas han inte svara på den efterfrågan som finns. Han vill växa långsamt så att företagets ekonomi klarar av det. I år blir omsättningen 1,5 miljoner. Under de senaste åren har han varje år investerat för drygt 100 000 euro.

Har han någon hälsning till regeringen som håller på att sammanställa nästa års budget?

– Jag håller med Nalle Wahlroos. Människors fritid borde beskattas så att vi skulle få folk i arbete. Läget i Finland påminner om hur det var i Sverige på 1970-talet. Finländarna flyttade till Sverige och gjorde sådant jobb som svenskarna inte vill göra. Nu gör esterna det jobb vi här i Finland inte vill göra, säger Sara.

Han anser dessutom att regeringen borde reformera hela socialskyddssystemet så att det skulle locka folk att arbeta.