Wahlroos: Europa hotas av misär

Europa är i kris och hotas av misär och elände om nödvändiga åtgärder inte vidtas. Den varningen kommer bankmannen Björn "Nalle" Wahlroos med, enligt Svenska Dagbladet.

Nordeas ordförande Björn Wahlroos talade vid Finansanalytikernas lunchseminarium i Stockholm i går och beskrev ett Europa i total ekonomiskt kris. Enligt SvD sade han bland annat att folk ännu inte insett att Europa har fått stenhård konkurrens.

– Många av oss har missat en enkel men grundläggande sak: att en miljard nya människor har kommit med i klubben. Och den där miljarden har en sak gemensamt. De är alla beredda att jobba betydligt billigare än en enda människa i Europa, sade Wahlroos med hänvisning till utvecklingen i Kina och Indien.

Wahlroos hade heller inte mycket till övers för hurraropen som hördes förra veckan efter bnp-prognosen på 0,3 procent för Europa.

– Man hurrar när Europa står absolut stilla. Det är ju inte klokt. För tio år sedan hade man klätt sig i säck och aska och kallat in östfinska gråterskor om en sådan tillväxtsiffra hade levererats.

Björn Wahlroos tog enligt SvD också Finland och Grekland som exempel på länder där löneutvecklingen har varit helt orealistisk de senaste tio åren.

– Arbetskraftskostnaderna och diverse andra kostnadsposter i Europa måste bara anpassa sig till världsmarknadsnivån. Om det inte sker kommer vi ha misär och elände och gud vet vad framför oss.

Också eurokursen är fel, enligt Wahlroos.

– Europeiska centralbanken har envetet kört en hård penningpolitik. Det har förvärrat läget. I dag har vi en euro som är på tok för stark, den är övervärderad med åtminstone 20 procent. Det tjänar bara Tyskland på. För alla andra är det en katastrof.