Pilot. VTT är tillsammans med sina samarbetspartner redo att pröva den nya metoden för infångning av koldioxid också vid större kraftverk i Spanien.

Forskare redo att fånga koldioxid

Kol kommer att finnas kvar som energikälla länge ännu, och ska koldioxid­utsläppen ner är avskiljning och lagring av koldioxid den enda möjligheten. En grupp under ledning av Teknologiska forskningscentralen har tagit fram en ny metod för avskiljningen.

Recessionen har slagit hårt mot de europeiska kraftbolagen samtidigt som till exempel Tysklands beslut att stegvis köra ned kärnkraften har ökat användningen av kol i energiproduktionen. EU:s mål att minska utsläppen av koldioxid står ändå fast och forskningen kring möjligheterna att avskilja och lagra koldioxid, carbon capture and storage CCS, fortsätter.

Teknologiska forskningscentralen, VTT, leder en grupp som tagit fram en metod som betecknas som både billigare och miljövänligare än tidigare lösningar.

– Forskning pågår på många fronter och också om få stora investeringar görs just nu vill vi vara redo när de politiska besluten att dra ner utsläppen fattas, säger ledande forskare Antti Tourunen på VTT.

Tourunen medger att tekniken trots allt fortfarande är dyr och att det krävs både politisk vilja och eventuellt lagstiftning för att den ska införas i större skala.

Det finns olika tekniker för att avskilja och lagra koldioxid och den VTT tillsammans med sina samarbetspartner jobbat med har fluidbäddsteknologin som grund. Tekniken har prövats vid en pilot­anläggning i Spanien med en värmeeffekt på 30 megawatt. Enligt Tourunen är den också användbar vid större kraftverk i kommersiell drift.

Många fördomar

CCS har prövats på många håll i världen. Svenska Vattenfall har en pilotanläggning i Tyskland och här hemma övervägde Industrins Kraft TVO och Fortum för några år sedan att med EU-stöd förse kolkraftverket Meri-Pori utanför Björneborg med CCS. Det projektet föll på att kolkraften inte längre var en central del av Fortums strategi.

Men till exempel i Tyskland har användningen av kol och därmed utsläppen av koldioxid ökat i takt med att kärnkraftverk stängts. Vill man ändå minska utsläppen av koldioxid är CCS den enda metoden och man har också räknat med den i beräkningen av framtida koldioxidmängder.

För att nå målet på en minskning av utsläppen på minst 50 procent innan 2050 borde tiotals kraftverk ta CCS i bruk varje år.

Vid sidan av att metoden ännu är dyr hindrar också motstånd mot slutlagringen en bredare användning av avskiljning och lagring.

– Folk har mycket fördomar, men koldioxiden kan lagras tryggt och påverkar inte till exempel grundvattnet, säger VTT:s forskare.

Det är lättare att bygga in CCS i ett nytt kraftverk än att installera det i ett gammalt. Men den teknik VTT nu tagit fram gör det lättare än det varit, också om investeringar behövs, uppger Tourunen.