Hbl-arkiv/Tor Wennström

ÅU: Taxell kritiserar högskoledebatten

Debatten om den strandade fusionen av yrkeshögskolorna Novia och Arcada saknar det historiska perspektivet, säger ÅA:s tidigare kansler Christoffer Taxell i en intervju i lördagens Åbo Underrättelser.

Han anser att det inte räcker att högskolorna anpassar sig till förändringar utan de bör vara med och skapa dem.

Taxell påpekar att allt inte var frid och fröjd när Novia bildades.

– Tror de att folk stod och jublade längs med gatorna då Novia skapades ur Yrkeshögskolan Sydväst och Svenska yrkeshögskolan i Vasa? Nej! Men resultat var gott! Diskussionen nu verkar utgå från att den rådande situationen alltid rått.

Han hade hoppats att debatten om Novia och Arcada hade handlat om de utbildningspolitiska utmaningarna, inte om kommunalpolitik.

Taxell, som var styrelseordförande för Finlands Näringsliv EK för sju år sedan, irriterar sig på det österbottniska näringslivet som tog ställning mot en fusion.

– Näringslivet ska intressera sig för utbildningens inriktning, inte för dess form och förvaltning. Satsningarna på utbildningen inom energiteknik som både Novia och Åbo Akademi gjort i Vasa stöder och bygger på det starka energikluster som finns där. Ingen är så dum att den låter en fusion äventyra den utbildningen.