HBL/Tor Wennström

Förvaltningsläkare: Den sjuka babyn borde ha fått vård

Ett sjukt barn som saknade uppehållstillstånd vägrades vård – ett felbeslut, säger förvaltningsläkare Jukka Pellinen på Helsingfors social- och hälsovårdsverk.

– Om ett barn blir utan vård på grund av avsaknad av uppehållstillstånd så är det fråga om ett missförstånd. Ett febrigt barn ska alltid få en vårdbehovsutredning, säger Pellinen till Finlands läkartidning.

Enligt Pellinen är det speciellt viktigt att sjuka spädbarn får träffa en läkare, skriver Finlands läkartidning.

I en brådskande situation sköts patienten alltid först. Först efter det börjar man fundera över vem som betalar räkningen, förklarar Pellinen. Han lovar att händelsen ska utredas. 

Fallet uppdagades en vecka sedan när barnläkare Tea Nieminen tog emot en sjuk tre veckor gammal baby på sin privata mottagning. Nieminen märkte direkt att barnet hade svårt att andas och var i akut behov av sjukhusvård. 

När hon talade med barnets föräldrar, som talade engelska, framkom det att de sökt vård tidigare vid sin lokala HVC, men nekats eftersom barnet saknar uppehållstillstånd. 

– Pappan berättade att de inte togs emot, därför att barnet inte hade uppehållstillstånd. Jag antar att ingen ens kollade barnet, säger Tea Nieminen till Finlands Läkartidning.

Om barnet faktiskt nekades vård är inte ännu bekräftat. Förvaltningsläkare Jukka Pellinen säger till Svenska Yle att det kan ha varit en person som jobbade i receptionen som har negat familjen vård.

Han förklarar att vården av papperslösa handlar om pengar – de som har uppehållstillstånd får sin räkning betald av staten, medan de papperslösa faller på kommunens räkning.