LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto

Helsingfors-Vanda redo att bygga ut

– Ett positivt besked som ger oss möjlighet att börja utvidga snabbt. Det säger Helsingfors-Vanda flygplats direktör Ville Haapasaari om utsikterna att få pengar för en utbyggnad av flygplatsen i höstens tilläggsbudget.

Finansminister Jutta Urpilainen (SDP) gläntade redan i går vid sitt partis sommarmöte i Åbo på förlåten kring höstens tilläggsbudget. Förslaget presenteras i dag och också om man hunnit glädjas åt Urpilainens besked på Finavia är kommunikationsdirektör Mikko Saariaho noga med att påpeka att förslaget ska godkännas av riksdagen också.

Ett anslag på 200 miljoner euro skulle ge Finavia möjlighet att med hjälp av ytterligare lån snabbt inleda arbetet med att utvidga Helsingfors-Vanda flygplats. Det skulle också ge bolaget möjlighet att styra kassaflöde till centrala flygplatser ute i regionerna där investeringar i underhåll blivit ogjorda.

Vilka centrala flygplatser det blir frågan om vill Saariaho inte gå in på, men säger att till exempel Lappland är beroende av flygtrafik. Rovaniemi hör vid sidan av Uleåborg och Tammerfors till de livligast trafikerade flygplatserna i landet. Rovaniemi hör också till de få flygplatser där antalet passagerare har ökat i år.

– Byggnadsarbetena på de flygplatser som blir aktuella kunde komma i gång relativt snabbt och det blir fråga om nya arbetstillfällen, säger Saariaho.

Fler flygportar

På Helsingfors-Vanda skulle det i ett första skede bli fråga om att utvidga existerande terminaler och också den övriga kapaciteten. En eventuell tredje terminal är inte i det här skedet aktuell.

– Vi måste förbereda oss på att omkring 20 miljoner passagerare passerar här 2020, de ska kunna erbjudas god service, säger flygplatsdirektör Ville Haapasaari.

Förutom terminalerna är det också aktuellt att bygga fler gater för flygplanen för ankomst och avfärd, omtalar Haapasaari. Fler landningsbanor är däremot inte aktuella.

Staten äger Finavia och enligt Haapasaari har man diskuterat utvidgningsbehovet i flera omgångar. Planerna är klara och arbetet kan börja snabbt när finansieringen väl är klar.

– Vi väntar på det officiella beskedet, men det här är positivt, säger han.

Ytterligare anslag

Tilläggsbudgeten innehåller enligt Urpilainen dessutom anslag till reparationer av vägar, järnvägar, broar, mögelskolor och fuktskadade garnisoner.
 Men de olika ministerierna kan fortfarande kommentera tilläggsbudgeten som det för regeringens del är meningen att ska godkännas i samband med budgetförhandlingarna i mitten av nästa vecka.

Helsingin Sanomat rapporterar på sin webbplats att Finansministeriet i morgon också kommer att presentera siffror på skatteintäkter som är betydligt mindre än vad man räknat med.

Enligt tidningen har ministeriet utifrån de skatteintäkter som redan kommit in och de som väntas under resten av året räknat ut att budgetunderskottet i år blir cirka nio miljarder euro. Så sent som i den senaste tilläggsbudgeten i maj räknade man med att underskottet skulle bli 7,8 miljarder euro.

Enligt tidningens uppgifter blir statens skatteintäkter i år cirka 900 miljoner euro mindre än man antog i maj. Den kraftigaste minskningen gäller intäkterna från momsen, som har minskat med cirka 400 miljoner euro. Också skatterna på förvärvs- och kapitalinkomster och samfundsskatten inbringar mindre än väntat.