Euroländerna visar tillväxt igen efter två år av recession. Också preliminära indikatorer tyder på att läget i Grekland kan bli bättre framöver, säger chefsanalytiker Jan von Gerich vid Nordea. EPA/LOUISA GOULIAMAKI

"Grekland behöver ett tredje stödpaket"

Ytterligare förlängningar av lånen eller direkta stöd från EU-budgeten? Rykteskarusellen kring ett tredje stödpaket till Grekland snurrar för fullt. Den expert Hbl talat med påminner ändå om att stödbehovet nu är klart mindre än tidigare.

– Egentligen är det här ingen nyhet. Alla har vetat Grekland kommer att behöva pengar eftersom de tidigare uppskattningarna har varit för optimistiska, säger chefsanalytiker Jan von Gerich vid Nordea.

Diskussionen om nya Greklandsstöd tog fart efter att Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble uttalat sig om att Grekland antagligen behöver ett tredje stödpaket från internationella långivare.

– Det är viktigt att hålla isär begreppen. Just nu blandas det friskt mellan redan beviljat stöd, nya lånebehov och skuldnedskrivningar, säger von Gerich.

Ett är ändå klart. Grekland har, trots tidigare stödpaket, ett ekonomiskt glapp på 10,9 miljarder euro före utgången av 2015.

Von Gerich tycker ändå att det här finansieringsbehovet måste ses ur rätt perspektiv:

– Det första stödpaketet var 80 miljarder och det andra minst 120 miljarder, säger han.

Inrikespolitiska följder

Trots att det mesta ännu är rykten har Greklandsfrågan redan fått fart på inrikespolitiken i Finland. Timo Soini (Sannf) var snabb med att konstatera att ett tredje stödpaket skulle få regeringen att sjunga på sista versen. Enligt statsminister Jyrki Katainen har regeringen ändå inte behandlat ett eventuellt tredje stödpaket till Grekland.

– Frågan är svår att kommentera eftersom det finns så lite information om det, sade Katianen i samband med att Samlingspartiets riksdagsgrupp höll sitt sommarmöte i Villmanstrand och hänvisade till EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn (C) som har sagt att lånetiderna kanske måste förlängas.

Vänsterförbundets ordförande Paavo Arhinmäki är beredd att gå längre än så och efterlyser en diskussion om att avskriva det första stödpaketet till Grekland.

– Då skulle man inte behöva skapa ett tredje stödpaket för Grekland, bedömer Arhinmäki.

Finansminister Jutta Urpilainen (SDP) vill inte spekulera i hur ett eventuellt tredje stödpaket skulle påverka den inrikespolitiska situationen.

– De senaste dagarnas diskussion grundar sig inte på någon ny information och frågan om ett eventuellt nytt stödpaket till Grekland har inte behandlats i vare sig den finska regeringen eller i euroområdets beslutsfattande organ. Att nu spekulera om situationen i Grekland nästa år är inte ägnade att driva på förverkligandet av överenskomna stödprogram. Det viktigaste nu är att se till att Grekland genomför de åtgärder som slagits fast, kommenterar Urpilainen.

"Rätt håll"

– Det är att lura sig själv om man säger att det definitivt inte blir något tredje stödpaket, men å andra sidan har sakerna gått åt rätt håll i Grekland, säger förvarsminister Carl Haglund (SFP)

Tidigare i sommar bekräftade Eurostat att euroländerna visar tillväxt igen efter närmare två år av recession. Bnp i de 17 länderna växte med 0,3 procent under andra kvartalet jämfört med föregående kvartal.

– Också preliminära indikatorer tyder på att läget i Grekland kan bli bättre framöver, säger Jan von Gerich. Han tror därför att Grekland kommer att fortsätta att få stödpengar också framöver.

– Så länge grekerna sjäva är beredda att göra uppoffringar kommer man att ge småsummor. Sedan är det en annan sak om grekerna själva tycker att de vill söka andra lösningar.