Ordförande Paavo Arhinmäki säger att staten inte kommer åt hållbarhetsgapet i den offentliga ekonomin genom att tumma på barnets rätt till omsorg. Foto: Tor Wennström

"Dagis är barnets rättighet"

Vänsterförbundet kräver att barnets subjektiva rätt till omsorg på daghem kvarstår. Samlingspartiet vill spara bort den, och De gröna är benägna att hålla med.

Barnen måste få gå på dagis även om båda föräldrarna är arbetslösa, anser Vänsterförbundets riksdagsgrupp som vill att partiets ministrar försvarar nuläget i budgetförhandlingarna nästa vecka.

– Vi behöver positiva strukturförändringar som ökar jämställdheten och förbättrar barnens ställning. I stället för att röra barnets subjektiva rätt kunde man dela kostnaderna för föräldraledigheten jämnt mellan mammans och pappans arbetsgivare, säger gruppordförande Annika Lapintie.

Enligt partibasen Paavo Arhinmäki kommer staten inte åt hållbarhetsgapet i den offentliga ekonomin genom att tumma på barnets rätt till omsorg. Jari Myllykoski säger att det ofta förekommer sociala problem i familjer där båda föräldrarna är arbetslösa.

– Det är tyvärr ett rätt allmänt problem. Då kan barnomsorgen erbjuda barnet en trygg miljö, det betyder oerhört mycket. Vi ska inte skapa ojämlikhet genom att förändra strukturer, säger han.