Foto: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Apropå: Förvirrande begrepp

När samhället och samhällsjuridiken förändras behöver språket naturligtvis också uppdateras. Men en del begrepp tycks orsaka mer jobb och mer förvirring än andra.

Ta till exempel kärleken mellan en man och en annan man, eller kärleken mellan en kvinna och en annan kvinna. Vad heter det när de här paren vill ingå äktenskap?

Enkönat äktenskap, samkönat äktenskap, homosexuellt äktenskap, registrerat parförhållande?

Vi har använt alla varianter, även i Hbl:s spalter, och till en del skyller vi journalister på språkvårdarna och experterna när linjen svajar.

För ungefär ett år sedan skrev Mikael Reuter att språkvårdarna har stannat för att föra fram och rekommendera ordet enkönad. ”Ett enkönat äktenskap eller par eller parförhållande är en entydig benämning för äktenskap eller annat parförhållande mellan personer av samma kön. Motsatsen blir då ett tvåkönat parförhållande, vilket gör det lätt att vid behov skilja mellan de två” enligt Reuter.

Argumentet var att ”i de flesta ordbildningar på sam- står detta inte för samma utan för samman eller tillsammans. En samskola är inte en skola för elever av samma kön, utan tvärtom motsatsen till pojkskolor och flickskolor.”

Enligt Språkrådet i Sverige kommer den rekommendationen ändå inom kort att ersättas med en ny som helt accepterar samkönad, ”som är det helt dominerande ordvalet i dagens språkbruk”.

Det som också är klart, enligt Hbl:s språkvårdare Ylva Forsblom-Nyberg, är att den nya äktenskapslag som vår riksdag kommer att behandla utifrån ett medborgarinitiativ uttryckligen är en jämlik äktenskapslag, alternativt könsneutral äktenskapslag. Den utgår från att alla par – oavsett om man är av samma kön eller inte – ska ha rätt att gifta sig, adoptera barn tillsammans och ha samma efternamn.

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.