Enligt The Guardians chefredaktör har myndigheterna tvingat tidningens redaktion att förstöra alla kopior av Snowdens material som fanns på redaktionen i London. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Brittisk polis till attack mot tidning

Journalister och politiker rasar mot de brittiska myndigheternas agerande för att hindra The Guardian att publicera information som överlämnats av Edward Snowden. Tidningens hårddiskar har förstörts och en journalists pojkvän har gripits under terrorismlagar.

– De hotade mig hela tiden och sade att jag skulle bli satt i fängelse om jag inte samarbetade. De behandlade mig som om jag var en brottsling eller någon som tänkte attackera Storbritannien. Det var utmattande och frustrerande, men jag visste att jag inte hade gjort något fel.

Det sade den brasilianska medborgaren David Miranda till den brittiska dagstidningen The Guardian efter att han hållits för förhör i nio timmar av brittisk polis på måndagen. Miranda greps i transitområdet på Heathrow-flygplatsen i London på väg från Berlin till Rio de Janeiro.

Enligt brittisk terrorismlag kan polisen hålla en person för förhör i upp till nio timmar i transitområden på flygplatser och hamnar. Miranda blev fråntagen sin dator, sin telefon, spelkonsoler, kamera och minnesstickor.

Rättsligt vakuum

Till saken hör att David Miranda inte är misstänkt för terrorism, han är pojkvän till The Guardian-journalisten Glenn Greenwald. Greenwald är den person som uppgiftsläckaren Edward Snowden överlämnat sitt material om den amerikanska underrättelsetjänsten NSA:s övervakningsprogram till. Miranda har hjälpt Greenwald och hans arbetspartner Laura Poitras med mer praktiska uppgifter.

Miranda har bland annat fraktat minnesstickor med Snowdens läckta dokument mellan Tyskland, där Poitras arbetar, och Brasilien. Då han greps hade han tillbringat en vecka i Berlin med Poitras. Polisen i London uppger att den hoppades komma över hemlig information "som kunde ha hjälpt terrorister att skada Storbritannien".

– Det är iögonfallande att terrorismlagen används på det här sättet, säger The Guardians chefredaktör Alan Rusbridger till BBC.

– Det man borde göra om man misstänker någon för terrorism är att arrestera personen och tillkalla en advokat, så att alla kontrollsystem i det brittiska rättssystemet gäller. Det vi har nu är i stället ett slags vakuum (i transitområdet) som inte riktigt är Storbritannien, men inte heller "icke-Storbritannien".

Polispåtryckningar

I samband med gripandet av Miranda avslöjade Rusbridger att brittiska myndigheter tidigare tvingade The Guardian att förstöra de hårddiskar på redaktionen i London som innehöll Snowdens material. Rusbridger beskriver hur han flera gånger träffat högt uppsatta tjänstemän inom inrikesministeriet och underrättelsetjänsten GCHQ som krävt att få materialet eller få det förstört. När de hotade med rättsliga åtgärder gick tidningen med på att under GCHQ:s övervakning förstöra hårddiskarna.

Rusbridger skriver att en rättsprocess hade blivit dyr och försvårat rapporteringen om Snowdens material. Att hårddiskarna förstördes hade ingen större betydelse, eftersom det naturligtvis finns kopior, bland annat hos Greenwald i Brasilien.

Men enligt chefredaktören borde det enligt brittisk lag inte vara möjligt att på det här sättet "förhandscensurera" medier. Premiärminister David Camerons talesman förnekar att regeringen försökt hindra tidningen från att publicera Snowdens uppgifter.

Vita huset i USA har meddelat att beslutet att gripa Miranda helt och hållet var den brittiska regeringens, men i praktiken har polismyndigheten möjlighet att agera självständigt. Brasiliens utrikesminister Antonio Patriota har fördömt gripandet och sagt att han kommer att vara i kontakt med sin brittiska kollega William Hague.

Miranda hotar för sin del att vidta rättsliga åtgärder mot Londonpolisen. The Guardian säger att tidningen stöder Miranda, men att den inte kommer att vara inblandad i ett eventuellt åtal.

Källor: The Guardian, Reuters, BBC, AP