HBL

Janne Ahonen vill nå backhoppartoppen igen

Mer redo än förra gången, avslappnad och ännu mer målmedveten. Så verkar Janne Ahonen som försöker nå backhoppningstoppen för tredje gången.

Ahonen säger att han enligt de fysiska testerna är i bättre form än någonsin. Det är en bra grund för den 36-åriga backhopparen att bygga sin OS-säsong på.

Ahonen uttalade sig om säsongen i samband med utgivningen av den uppdaterade versionen av hans biografi Kuningaskotka i Helsingfors på tisdagen.

Ahonens beslut att göra en andra comeback offentliggjordes i januari. Tidpunkten för comebacken ger bilden att Ahonen gör ett till försök att äntligen vinna en OS-medalj. Enligt Ahonen är det inte hela sanningen.

– Det råkar vara OS-år och naturligtvis förbereder vi oss fullt ut för det. Men det blir knappast kryss i rutan vid alla punkter på livets önskelista, sade Ahonen.

Han uppger sig snarare vara driven av att visa sin kapacitet för sig själv, men också för tvivlarna.
– Det enda målet är att återvända till världstoppen, och de viktigaste tävlingarna i år är OS, backveckan och VM i flygbacke.

Tränar hårdare

Backhoppningslandslagets väldiga problem var inte en faktor i Ahonens beslut – i alla fall inte en avgörande sådan. Ahonen uppger att han sannolikt gjort en comeback även om landslaget marscherat från seger till seger.

Ahonen säger att han lyckats komma in i hoppandet på nytt delvis på grund av att han vetat exakt vad som väntar.

– Faktumet att jag måste träna ännu hårdare än tidigare går inte att undvika. Jag är inte längre någon ung pojke, sade Ahonen.

Tränaren Ari Saukko har haft en avgörande roll i comebacken.
– Han har de bästa ögonen för mitt hoppande. Han har tränat mig sedan jag var en liten pojke och byggt mitt hoppande.

Ahonen har nu nått den testnivån som han satte som sitt mål under senvintern, men tillägger att han inte nöjer sig med det.

Under sommaren har Ahonen skaffat sig tävlingskänsla i gp-serien.

– Jag har varit borta i ett par år. Jag stökade undan de första tävlingarna men under de sista resorna kunde jag redan göra lugna hopp på grundträningsnivå.

Trots problemen under de första tävlingarna säger Ahonen att han inte stött på större problem under comebacken. En orsak är lärdomarna från den förra comebacken.

– Jag tror att jag är mer redo nu. Förra gången började det bra. Jag var tvåa i backveckan och fyra i OS, men den följande säsongen förstörde allt.

Nu vill Ahonen att comebacken ska räcka längre.
– Jag har inte tänkt på att sluta eftersom jag nyligen började på nytt.

Ahonen medger att möjligheten att tävla tillsammans med sonen Nico i VM i Lahtis 2017 i alla fall låter lockande åtminstone som en tanke.

– Ur hans synvinkel är tiden dit kort och för mig är det en lång tid.